Jan Boklöv förändrade en hel sport och försvann sedan från rampljuset – här är ikonens nya liv helt utan idrott

Han förändrade en hel sport – men försvann sedan helt.
I dag lever Jan Boklöv ett liv i stort sett helt utan idrott.
– Det finns roligare saker att göra i livet, har han sagt.

Jan Boklöv är en av de största inom svensk vinteridrott, detta trots att han är långt ifrån Stenmark, Svan och de övriga när det kommer till vinster och sportsliga framgångar. Boklöv var förvisso en rejält talangfull backhoppare, som vann den totala världscupen i slutet av 80-talet, men under stora mästerskap hade han det tyngre.

Ändrade en hel sport

Boklöv gjorde dock någonting betydligt större än medaljer och högsta pallplatser – han revolutionerade en hel sport. Det var under 1985 som Boklöv började hoppa med skidorna som bokstaven v, i stället för parallellt som det tidigare varit, och plötsligt så hade svensken uppfunnit det som kallas ”V-stilen”, och som fortfarande används än i dag.

881230 Skidor, Världscupen, Backhoppning: Jan Boklöv, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Boklöv har tidigare varit öppen med att stilen uppfanns av en slump, men oavsett vad som gjorde den att svensken plötsligt hoppade hela 20 meter längre än han tidigare gjort, vilket ledde till framgångar i världscupen. 1988 blev han den första svensk någonsin att vinna en världscuptävling, och samma år vann han alltså den total a världscupen – men tre år senare bröt han foten, och han repade sig aldrig. 1993 så la Boklöv sporten på hyllan.

Det gör han i dag

Jan Boklöv har efter sin karriär bott i både Luxemburg och Bryssel, då hans fru jobbar inom EU, men nu bor familjen åter i Stockholm. I höstas berättade Boklöv för Expressen att han lever ett lugnt och tillbakadraget liv.

– Jag trivs bra med livet. Jag har en del småjobb då och då, sa han då.

170115 Jan Boklöv under World Snow Day i Hammarbybacken den 15 Januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Jan Boklöv är inte särskilt sentimental när han pratar om sina minnen inom backhoppningen, och i dag har han i stort sett ingen koppling alls till sporten. Faktum är att han faktiskt kollar på någon idrott alls.

– I stort sett all sport på tv kostar pengar i dag, och jag är inte intresserad av att betala för det. Det finns roligare saker att göra i livet, har han sagt.

LÄS MER: När Jacob Hård blev helt grundlurad i norsk tv – skidprofilens otroliga ansiktsuttryck säger ALLT

Få våra nyhetsbrev!