Jacob Hårds passning till Viasat – efter att SVT förlorar rättigheterna till världscupen: ”Är negativt för sporten”

Jacob Hårds passning till Viasat – efter att SVT förlorar rättigheterna till världscupen: ”Är negativt för sporten”

SVT tappar rättigheterna till världscupen i längdskidor.
Då fruktar Jacob Hård att tävlingarna läggs bakom betalvägg.
– Det klart, lika stor publik som längdskidåkningen har haft i SVT får den inte någon annanstans, säger han.

Vinterstudion har under många år varit ett klassiskt inslag under vintern i många, många svenska hushåll. André Pops och Ytvette Hermundstad har blivit enormt folkkära tack vare programmet, vars stora dragplåster har varit världscupen i längdskidor.

Hårds passning

Men när Jens Burman på söndagen tog en tredjeplats i tremilen så gick en epok i graven. Det var nämligen den sista världscuptävlingen som SVT sände på lång tid framöver. Det har länge stått klart att Nent Group från och med nästa säsong tar över rättigheterna och därmed sänder världscupen med stjärnor som Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Jacob Hård, skidor
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu fruktar Jacob Hård, SVT-profil som kommenterat skidtävlingar under många år, en negativ utveckling för sporten. Åtminstone om Viasat väöjer att lägga tävlingarna på exempelvis Viaplay.

– Om de attraktiva tävlingarna hamnar bakom en betalvägg är det negativt för skidsporten. Men det kan jag inte spekulera i för jag vet inte vad de tänker göra med sina rättigheter. Men det klart, lika stor publik som längdskidåkningen har haft i SVT får den inte någon annanstans, säger han till Expressen.

”Känns konstigt”

Hård menar att tävlingarna helt enkelt kommer nå ut till färre folk om de läggs bakom betalvägg.

– Det skulle vara väldigt många färre personer som såg tävlingarna, om de skulle göra så, säger han.

201120 SVT’s Jacob Hård poserar för ett porträtt efter skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

SVT kommer dock fortfarande att sända en del tävlingar från längdskidåkningens värld. Bland annat så har man säkrat rättigheterna att sända alla lopp från Österrike.

– Det är klart att det känns konstigt. Nu har man hunnit vänja sig vid tanken. Jag har sett andra rättigheter som har försvunnit genom åren, och ibland kommer de tillbaka. Det är så det fungerar, säger Hård.

LÄS MER: Svenskornas stora kupp – fick sin hämnd mot norska stjärnan efter ilskan under VM: ”Hon behövde det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!