Ingemar Stenmark avslöjar sin absoluta favoritvinst i karriären – nobbar samtliga världscuptävlingar och OS

Ingemar Stenmark avslöjar sin absoluta favoritvinst i karriären – nobbar samtliga världscuptävlingar och OS

Ingemar Stenmark vann allt.
Men en tävling sticker ut.
När han avslöjade sin personliga favorit av alla otaliga segrar så var många förvånade.

Redan som barn så började han vinna tävlingar, Ingemar Stenmark. Han var kanske inte så överlägsen som man hade kunnat föreställa sig, men det var någonting som han hade som ingen annan hade; en helt unik och oöverträfflig vinnarskalle.

Otroliga karriären

Ingemar Stenmark tränade hårdare än alla andra, och gav sig inte förrän han var bäst, och det gav resultat. Ingemar Stenmark slog igenom tidigt och blev hela Sveriges favoritidrottare när han väl slog igenom. Han fick sitt stora genombrott 1974 då han vann sin första världscuptävling i italienska Madonna di Campiglio. Och det var bara början på en av de mäktigaste idrottskarriärerna Sverige sett.

Ingemar Stenmark, alpint
790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Stenis vann sanslösa 86 världscupsegrar – fler än någon annan någonsin – och hade hela 155 pallplatser. Lägg där till att han vann 2 OS-guld och 3 VM-guld, och ännu fler hade det blivit om reglerna inte hade ändrats, bara för att stoppa hans otroliga dominans. Stenmark är den största skidvärlden sett, och när man pratar om svenska idrottare så finns det många argument som pekar på att han är den största alla kategorier.

LÄS MER: När Ingemar Stenmark drog ett oväntat skämt – och chockade alla runt middagsbordet: ”Därför ni är så…”

Avslöjar favoritvinsten

Stenis vann som sagt allt som går att vinna, och om man skulle gissa vilken av alla hans segrar som är hans favorit, så skulle många nog gissa den första i världscupen, eller någon OS-vinst. Men så är inte fallet. När GT frågade legendaren så nobbade han samtliga vinster i vuxen ålder, och valde i stället Skolmästerskapen för Tärnaby 1963.

– Jag var sju år när jag upplevde mitt lyckligaste ögonblick som slalomåkare. Jag hade åkt snabbare än alla mina klasskompisar, och fick som pris en liten plakett med en skidåkare på, sa Stenmark.

790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

På andra-plats valde Stenmark vinsten i Kalle Anka-finalen i Duved 1964. Första på fjärdeplats valde Stenmark en tävling i seniorålder, och då den första segern i världscupen. På femteplats valde Stenis OS-gulden i slalom och storslalom i Lake Placid 1980. 

LÄS MER: När Ingemar Stenmark skrev blågul idrottshistoria med bisarra genidraget – krossade alla åkare med fultrick(!)