Ikonens hyllning till Charlotte Kalla – tror på succé efter OS-beskedet: ”Har alltid varit bra på det”

Charlotte Kalla är klar för OS.
Helt rätt, menar ikonen Torgny Mogren.
– Man vet ju om att hon är duktig på att pricka formen till mästerskap, säger Radiosporten-experten.

Efter mycket om och men blev det till sist klart att det är Charlotte Kalla som får den sista platsen till OS på damsidan. Svenskan har inte direkt haft en spikrak väg till mästerskapet, och hon har vid flera tillfällen varit helt uträknad och långt från toppformen.

”Visat att hon är bra på det”

Under hösten har hon till och med varit utanför världscup-truppen, men efter ett Tour de Ski som tydligt var ett fall framåt i formstegen, så kom alltså beskedet att det blir veteranen som får göra det som med största sannolikhet blir hennes sista OS. Sedan tidigare var Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom och Anna Dyvik klara.

Charlotte Kalla, skidor
210503 Charlotte Kalla under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 3 maj 2021 i Åre. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0039

Och Torgny Mogren, med ett OS-guld och fyra VM-medaljer, menar att det var helt rätt beslut.

– Det var väntat, och det fanns väl ingen annan man kunde plocka ut egentligen. Och hon har gjort vissa framsteg på slutet här, och sen vet man ju om att hon är duktig på att pricka formen till mästerskap. Så skulle ytterligare en tjej med så var det hon, definitivt, säger han till Radiosporten, där han numera är expert.

Hyllar Calle

Charlotte Kalla är uttagen främst för en eventuell stafettsträcka, men det kan bli fler distanser än så, menar Mogren.

– Det är tveksamt, om hon inte visar bättre form och bättre resultat framöver här. Hon kommer väl att köra lite testtävlingar och liknande, så visar hon att hon är på väg åt rätt håll och presterar bra, och på väg mot form, så är hon definitivt aktuellt för någon distans, eller en plats i stafettlaget, säger han.

Torgny Mogren, skidlandslaget
150225 Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Mogren förvånas inte heller särskilt mycket över faktumet att Calle Halfvarsson fick den sista platsen på herrsidan.

– Nej, inte med tanke på vad han gjorde och presterade under Tour de Ski. Han tog ett rejält steg framåt, och visade att han är på väg mot form. Jag tror också han behövde det för självförtroendet också, för att se att det går, och att han har krafter och kan hänga med, säger han.

LÄS MER: SVT-expertens hårda utspel – sågar förklaringen bakom Charlotte Kallas OS-plats: ”Där platsar hon inte”

Få våra nyhetsbrev!