Ikonen Torgny Mogrens känslosamma ord – i sorg efter tragiska nyheten: ”Känns otroligt jobbigt”

Ikonen Torgny Mogrens känslosamma ord – i sorg efter tragiska nyheten: ”Känns otroligt jobbigt”

Åsarna Skicenter har brunnit ner.
Ikonen Torgny Mogren är i sorg.
– Det känns otroligt jobbigt, säger han till P4 Jämtland.

Torgny Mogren var en av åkarna som var med och drog igång Åsarna Skicenter. Skidklubben har varit hemmaklubb till många av Sveriges största idrottare genom tiderna, så som Mogren, Thomas Wassberg och Jan Ottosson. I dagsläget är dessutom åkare som William Poromaa och Jens Burman aktiva i klubben.

Stora sorgen

Det var därför så många sörjde under onsdagen. Under tisdagsnatten så kallades räddningstjänst till klubbens Skicenter, där en stor brand brutit ut. Den gick inte att stoppa, och Skicentret gick inte att rädda, och därmed försvann även en hel del historia.

ÅSARNA 20230308 Åsarna skicenter totalförstördes i en brand under natten mot onsdagen. Åsarna skicenter är ett skidmuseum, butik och restaurang. Brandorsaken är för närvarande okänd, en förundersökning om mordbrand har inletts. Foto: Pontus Lundahl / TT

Torgny Mogren minns tillbaka på hur allt började, hur han, tillsammans med bland andra Wassberg, började bygget av Skicentret.

– Jag tror vi satt i Åre och då var det Wassberg som hade en idé om det här. Vi kom fram till att: Vi kör! Vi var med och tog första spadtaget och skyfflade singel till det lilla huset som byggdes först, och som sedan byggdes ut. Det finns mycket minnen där, säger han till P4 Jämtland.

LÄS MER: Linn Svahns starka ord – avslöjar nu fantastiska känslorna efter VM: ”Jag är jättestolt över det”

“Känns otroligt jobbigt”

Torgny Mogren ser tillbaka på många minnen i Skicentret, och det var en historisk plats som brann ner, och nu inte längre finns. 

– Det är klart att det känns otroligt jobbigt att det har försvunnit. Ett så fint ställe.

190427 Torgny Mogren innan Olympiatravet den 27 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

I huset fanns även ett museum där medaljer, pokaler och andra minnessaker – så som gamla skidor – fanns. Lyckligtvis var medaljerna på plats bara kopior, men när huset väl byggs upp på nytt så är Mogren inte säker på vad han kan bidra med.

– Nu är det inte så många kvar. De är nog borta, nästan allihop. Jag har någon kvar, som står, någon världscup-pokal någonstans. Det är inte mycket kvar.

Inga personer skadades i branden.

LÄS MER: Frida Karlssons helsköna passning till Ebba Andersson – stora hyllningen inför historiska tävlingen: ”Det är bara hon som…”