Ikonen Bojan Krizaj knäppte av pjäxorna och försvann – så gick det sen för Ingemar Stenmarks stora rival

Han var en av Ingemar Stenmarks största rivaler.
Men även närmsta vänner.
Så lever ikonen Bojan Krizaj idag.

Kollade man på Ingemar Stenmark under hans karriär så bör man även minnas en viss Bojan Krizaj. Han växte snabbt fram som en av den svenske superstjärnans allra största rivaler, men det var inte bara därför så många svenska blickar vändes mot honom.

Nära vänner

Stenmark och Krizaj hade en närmast unik relation vid sidan av alla åken. De var bittra rivaler, men så fort loppen var klara var Stenmark och slovenen väldigt nära vänner. Krizaj har i efterhand sagt att det var en underbar tid, och han pratar fortfarande varmt om vänskapen.

820215 Skidor, Alpint, Parallellslalom: Bojan Krizaj, Jugoslavien. © Bildbyrån

Krizaj var nära hela det svenska laget, något han inte tror hade varit möjligt idag. En anledning till vänskapen med Stenmark var att båda åkte med Elan-skidor.

– Allra närmast var jag Ingemar, kanske beroende på att vi båda åkte med skidor från Elan. Det förde oss extra nära varandra. Vi skaffade oss väldigt mycket träningstid tillsammans, sa han i en intervju med Aftonbladet för dryga tio år sedan.

Det gör han i dag

I Sverige stannade tiden bokstavligt talat upp varje gång Stenmark åkte, och samma var det med Krizaj. Med sin unika stil, ofta utan både mössa och skidglasögon, blev han en nationalhjälte i dåvarande Jugoslavien. Krizaj hade dock svårt att prestera under stora mästerskap, och det blev aldrig några OS-medaljer, och bara en VM-medalj. Det blev däremot hela åtta världscupvinster, och 33 pallplatser sett över tolv säsonger. 1988 avslutade han karriären, men lämnade inte skidorna för det. Han arbetade länge för skidtillverkaren Elan, och 2006 klev han i Sloveniens skidförbund. I dag är han 65 år gammal och pensionerad.

070217 Alpint VM, Slalom, Stig Strand, Bojan Krizaj, Slovenien och Ingemar Stenmark. © Bildbyrån

Bojan Krizaj syns sällan i media, då han menar att han ”redan gjort sin del”, men i vinter kommer han att delta i TV4:s nya dokumentär om Ingemar Stenmark. Och trots att han la av för många, många år sedan så är han fortfarande en nationalhjälte.

– Folk kommer ihåg mig fortfarande. Efter så många år så blir jag fortfarande stoppad på gatan. Det är en bra känsla, sa han i en intervju i Slovenien för något år sedan.

Han följer fortfarande det alpina noggrant, och trots att han är pensionär fullt ut så blir det fortfarande en hel del skidåkning.

– 60 dagar per säsong ungefär. Inte dåligt för någon i min ålder, säger han.

LÄS MER: Henrik Larsson struntade helt i alkoholen att ha vunnit Champions League – och anledningen är helt underbar