Henrik Larsson struntade helt i alkoholen att ha vunnit Champions League – och anledningen är helt underbar

Henrik Larsson var den stora hjälten när han och Barcelona vann Champions League.
Efteråt avstod han helt från alkoholen under firandet.
Och anledningen är helt underbar.

Henrik Larsson var inte alltför många år i Barcelona men han har fortfarande en speciell plats i alla supportars hjärtan. Larsson tokhyllades av sina lagkamrater, och med sin rutin och målfarlighet så blev han snabbt en riktig favorit hos allt och alla inom och runt klubben.

Låg bakom allt i finalen

Särskild minnesvärd är Larssons insats i Champions League-finalen 2006. Barcelona ställdes mot Arsenal, och den engelska klubben såg ut att gå mot vinsten. Trots att Barcelona hade spelare som Ronaldinho och Deco i sin absoluta peak av karriären så var det en svensk som avgjorde. Henrik Larsson inledde matchen på bänken – men ändrade allt på bara några minuter.

060517 Fotboll, Champions League Final: Henrik Larsson, Barcelona, kysser pokal efter seger i Champions League. medalj, guld, jubel. © Bildbyrån

Larsson spelade först fram till kvitteringsmålet, och bara minuter senare stod han för ytterligare en assist fram till 2-1, vilket också blev slutresultatet. För Henrik Larsson var det känslosamt, inte minst då han några år tidigare förlorat en liknande match med sitt älskade Celtic.

Därför avstod han alkoholen

Uefa Cup-finalen 2003 spelade i Sevilla mot Porto, men det slutade med förlust – trots att svensken gjorde två mål för sitt Celtic.

– Att vara i en stor final och förlora den, som vi gjorde med Celtic, var inte en trevlig erfarenhet. Jag gillar fortfarande inte att prata om den matchen, sa Henke i podcasten The Lockdown Tactics Podcast för något år sedan.

060517 Fotboll, Champions League Final, Arsenal – Barcelona: Henrik Larsson, Mästare med Barcelona. © Bildbyrån

Men den personliga revanschen kom alltså något år senare i Champions League, den finaste klubblagsturneringen av de alla. Larsson var så glad efteråt att han till och med avstod helt från alkohol under firandet. 

– Det var så bra, för det är det största du kan vinna. Jag var så glad att jag inte ens drack något under kvällen, för jag ville verkligen komma ihåg allting. Jag kommer fortfarande ihåg i stort sett allt, säger han. 

LÄS MER: Ikonens utspel mot Zlatan Ibrahimovic – sågar nu stjärnans val: ”Det är inte rätt”