Ikonen Anna Haags kritik mot Frida Karlsson – därför borde hon stannat i landslaget: ”För mig hade det…”

Ikonen Anna Haags kritik mot Frida Karlsson – därför borde hon stannat i landslaget: ”För mig hade det…”

Frida Karlsson har lämnat landslaget.
Det kan leda till problem i vinter, menar Anna Haag.
– Man missar något otroligt viktigt, säger hon till Radiosporten.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist är två av Sveriges absolut största idrottsstjärnor, men kommer till nästa säsong inte att tillhöra landslagets träningsgrupp. Man kommer fortfarande att åka i den blågula dressen på tävlingar, men stå helt utanför under läger och träningar.

”Vet inte om det är så bra”

Beslutet har tagit då Frida Karlsson sagt att hon vill kunna följa sin egna röda tråd när det kommer till träningsupplägg, och samtidigt inte behöva lägga dagar på läger. Men beslutet har rört upp känslor och det är många som har åsikter kring huruvida det är rätt eller fel beslut av stjärnorna. Sedan tidigare har även sprintstjärnan Linn Svahn tagit samma beslut.

220212 Frida Karlsson of Sweden at the flower ceremony after women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Anna Haag gjorde hela sju säsonger i världscupen, och hade delvis även hon ett upplägg utanför landslaget. Hennes erfarenhet är att fördelarna med att vara med i landslaget trumfar nackdelarna.

– Jag hade en period där jag körde ett eget upplägg, men fortfarande var en del av laget, och det var för att vi var flera i laget som hade behov av att köra lite egna upplägg. Jag kan säga nu, med lite tid på det, att jag inte vet om det var så bra. Att det hade varit bättre att vara kvar i laget, för att bygga gemenskapen, säger hon till Radiosporten.

”Det missar man”

Samtidigt har Haag förståelse för att det kan finnas stunder då utvecklingen gynnas av ett eget upplägg.

– Det säger jag utifrån mina egna personliga erfarenheter. Samtidigt som jag kan känna att det fanns tider då jag var i lag, och hade behövt stå utanför laget, säger hon.

180326 Anna Haag, AnnaEmil Skidklubb, efter målgång i damernas klassiska skidlopp över 30 km individuell start under dag 6 av SM-veckan den 26 mars 2018 i Skellefteå. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Anna Haag menar dock att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist nu missar en viktig aspekt av tävlingssäsongen – nämligen gemenskapen av att vara i ett lag.

– Det man missar är att bygga gemensakapen, som ju är otroligt viktig, för man tillbringar otroligt mycket tid tillsammans under vintern. Det man vinner på det är att att man får jobba på sin egen utveckling, enbart. Men i med- och motgång kan det vara nyttigt att ha laget med sig. Sommaren och hösten är ju en bra tid att köra sitt eget upplägg, men sen är det viktigt, när säsongen börja, att jobba extra på att bygga det här teamet igen. 

LÄS MER: Frida Karlssons tydliga kritik mot landslaget – rasar mot beslutet efter avhoppet: ”Känner sig svartmålade”

Få våra nyhetsbrev!