Ikonen Alberto Tombas stora gest till rivalen Thomas Fogdö direkt efter olyckan: ”Speciell plats i hjärtat”

Thomas Fogdö var med om en olycka som skulle förändra hans liv för alltid.
Då stod rivalen Alberto Tomba för en oförglömlig gest.
– Han finns på ett speciellt ställe i hjärtat, säger Fogdö.

Thomas Fogdö var en hyllad alpinstjärna och hade i stort sett hela karriären framför sig när den fruktansvärda olyckan var framme i början av februari 1995. Fogdö var bara 24 år gammal, men hade redan tagit fem världscupsegrar i slalom, och många spådde honom att bli skidvärldens nästa kung.

Hjärtskärande olyckan

Men under ett träningsåk i Åre förändrades allt. Fogdö har i efterhand sagt att han bara gjorde ett ”transportåk”, och bara hade nästa åk i tankarna, och det var då olyckan var framme.

– När jag tappade balansen förstod jag att nu går det åt helvete. Det tog bara tvärstopp, men det gjorde inte ont. Men jag låg på rygg och hade benen dubbelvikta över mig och så vig var jag inte egentligen så jag förstod att något gått sönder, har Fogdö berättat.

181112 Thomas Fogdö, ambassadör för vinter os och paralympics 2026 under en presskonferens arrangerad av SOK där ambassadörer presenteras för vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 den 12 november 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Beskedet Fogdö finns var bland de värsta tänkbara. Ryggen var bruten och Fogdö förlamades från midjan och nedåt. Fogdö blev kvar på sjukhus i fyra månader, och den alpina karriären var över. Under Fogdös karriär var en av de största rivalerna den färgstarke profilen Alberto Tomba. Italienaren, en av den alpina världens största någonsin, tog över stafettpinnen efter Ingemar Stenmark, men bjöd dessutom publiken på sånt som Stenmark kanske inte var förknippad med.

LÄS MER: Ingemar Stenmark avslöjar sin oväntade tacksamhet till Björn Borg – efter avgörande livsbeslutet: ”Hade tur”

Rivalens gest

Tomba var en showare, en som alltid bjöd publiken på exakt vad de ville se och höra. Han var dessutom känd som en badboy, men Fogdö har en helt annan bild av honom, och det förstärkes ytterligare efter Fogdös ödesdigra olycka. Fogdö har berättat att att han alltid har ”ett speciellt ställe i hjärtat”, och det finns en förklaring till kärleken Fogdö känner.

930109 Alpint, Världscupen, Slalom, Garmisch – Partenkirchen: Alberto Tomba, Italien. Foto: BILDBYRÅN

Direkt efter olyckan hörde nämligen den stora rivalen från Italien av sig, i det som var en oförglömlig gest.

– Han var en av de första som hörde av sig efter att jag hade gjort illa mig, och jag vet inte varför jag tyckte det var förvånande, men jag hade inte riktigt förväntat mig det. Han finns på ett speciellt ställe i hjärtat så jag skulle gärna vilja träffa honom, har Fogdö sagt.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar sitt första möte med Charlotte Kalla och båda brister ut i storskratt: ”Helt underbart”