Hyllningen till Frida Karlsson efter efterlängtade segern: "Hon är urstark"

Hyllningen till Frida Karlsson efter efterlängtade segern: ”Hon är urstark”

Tvåa i världscupsprinten i tyska Oberhof.

I masstarten över 20 km slog Frida Karlsson till med en bättre placering: stjärnan var bäst av alla – och tog säsongens första seger.

– Det var på tiden, säger hon.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson.

Alldeles inför sprintbacken bestämde Frida Karlsson sig. Sedan körde hon full fart mot mål – och ingen orkade haka på 24-åringen.

Katharina Henning, Tyskland, var 2,3 sekunder bakom och ytterligare 1,5 efter passerade Kerttu Niskanen mållinjen.

”Stark”

– Det känns riktigt bra, säger Karlsson till Viaplay.

– Jag känner mig stark hela loppet. Ibland åkte vi jättefort, ibland jättesakta så jag valde att fokusera på avslutningen. Där kände jag mig stark.

Damtränaren Andreas Domeij:

– Hon är urstark, det syns hur tydligt som helst. Hon bestämde sig längs ner på sprintbanan och bara körde. Hon ligger på hårt hela vägen, säger han.

Frida Karlsson, tvåa på fredagens sprint där Sverige imponerade och lade beslag på samtliga pallplatser, var inte bara nöjd med prestationen i Tyskland.

Hon njöt lite extra av säsongens första seger – och den första triumfen sedan totalsegern av förra säsongens Tour de Ski.

– Vi räknade Linns dagar (efter sprintsegern) och då började jag fundera… Det var länge sedan jag tog någon, och det var på tiden, säger Karlsson.

Andersson elva

Ebba Andersson, som bröt Tour de Ski med anledning av en tidigare covidsjukdom, var länge med i tätklungan men slutade sedan elva.

En placering som hon ändå var nöjd med.

– Stora delar av loppet åker jag på ett bra sätt, sedan saknar jag det sista som krävs. Det har att göra med det jag har bakom mig, den covidsjukdom som gjorde att jag tvingades bryta touren, säger hon till Viaplay.

På söndagen fortsätter tävlingarna i Oberhof med stafetter, 4×7,5 km för både damer och herrar.