Helena Ekholms oväntade beslut – därför lämnar nu omtyckta experten SVT: ”Vemodigt och tråkigt”

Hon har gjort sex säsonger i Vinterstudion.
Men nu tackar den omtyckta skidskytteexperten Helena Ekholm för sig.
– Det känns vemodigt, säger hon.

Helena Ekholm är en av svensk skidskyttes riktigt stora. Under den aktiva karriären blev det två individuella VM-guld och tre VM-brons, och det blev dessutom ytterligare tre medaljer i stafetter. Under säsongen 2008/2009 lyckades hon dessutom med bedriften att vinna den totala världscupen.

Därför lämnar hon

För sina framgångar den vintern belönades hon med fina priser såsom Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, och efterföljande år blev hon dessutom utsedd till årets idrottskvinna. Bara ett år senare valde hon att avsluta karriären, men 2014 dök hon upp i rutan igen, då som expert för Viasat under deras OS-sändningar.

Sedan 2018 har Ekholm varit expertkommentator för SVT, och haft en självklar plats i de otroligt omtyckta Vinterstudion-sändningarna. Men några fler sändningar blir det inte. SVT meddelade på torsdagen att Ekholm slutar med tv-jobbet, då hon fått en ”civil tjänst”.

– Jag har gjort sex säsonger i Vinterstudion med fantastiska kollegor och där jag fått följa den sport som ligger mig allra varmast om hjärtat, säger Ekholm.

“Minns alla oväntade prestationer”

Ekholm beskriver det hela som ”vemodigt och tråkigt”‚ och lyfter bland annat ut VM på hemmaplan i Östersund och VM i Oberhof som främsta minnen.

– Jag minns alla genombrott och oväntade prestationer som svenska laget stått för och för att nämna några så sticker till exempel Anna Magnussons världscupseger och Viktor Brandts startsträcka på VM i vintras ut lite extra, säger hon.

Helena Ekholm, skidskytte
211202 Helena Ekholm of Swedish broadcaster SVT pose for a photo during the IBU Biathlon World Cup on December 2, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0260

SVT meddelar samtidigt att man dragit igång en process för att hitta en ny expert som ersättare, och som ska jobba tillsammans med bland andra Björn Ferry.

– Hon har bidragit till att Vinterstudion fortsatt har en så stark position hos publiken. Vi önskar henne stort lycka till. Nu kollar vi på ersättare till Helena som kan komplettera Björn Ferry, säger Marcus Törngren, evenemangschef på SVT.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev