Helena Ekholm avslöjar Pichlers oväntade hälsning – efter hjärtattacken: ”Jag kände att nu är han tillbaka”

Wolfgang Pichler drabbades nyligen av en hjärtattack.
Det tog väldigt hårt på förre skidskytten Helena Ekholm.
– Jag blev oerhört berörd av det som hände, säger hon till SportExpressen.

För en månad sedan kom chockbeskedet att ikoniske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler drabbats av en hjärtattack hemma i tyska Ruhpolding. Det var under en cykeltur som 65-åring föll ihop och läget blev snabbt kritiskt.

Pichler i koma

Pichlers tillstånd var så allvarligt att han försattes i en konstgjord koma. Efter en veckas tid kom nästa besked att tysken vaknat ur koman men att situationen fortfarande var allvarlig.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / cop 94

Svenska skidskyttestjärnan Helena Ekholm hade under många år den kontroversielle Pichler som tränare. Nu berättar hon om starka känslorna efter 65-åringens hjärtattack.
– Jag blev mer berörd än vad jag trott att jag skulle bli av något sådant här. Vi har inte jättetajt relation längre, men hörs då och då. Och framför allt så har vi träffats ute på tävlingar, säger hon till SportExpressen.

”Tänkte gubbjävel”

Helena Ekholm, tidigare Jonsson, vann hela 3 VM-guld, 1 VM-silver och 4 VM-brons under sin aktiva tid. Hon avslöjar även hur relationen med tränaren Pichler kunde vara.
– Det drabbade mig verkligen hårt när jag fick höra vad som hänt. Jag tror kanske att det har att göra med att Wolfgang är en person jag har delat mycket med, med– och motgångar med. Men som jag inte förrän nu har insett hur mycket jag egentligen tycker om. Ibland när han var tränare kunde jag tänka ”gubbjävel”, när han stod vid sidan och pekade med hela armen och skrek ”go, go”. Men det är klart att jag ändå någonstans ändå alltid har gillat honom och det var säkert därför jag blev väldigt berörd, säger hon till kvällstidningen.

Helena Ekholm, skidskytte
131107 MTG TV och Viasat presenterar sin satsning inför olympiska spelen i Sochi, här med Helena Ekholm som expert i skidskytte den 06 november 2013 i Stockholm. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / kod ME / 82578

Sedan blev läget mycket bättre för Pichler och Ekholm överraskades helt av en oväntad hälsning från sjukhussängen. Då förre tränaren skickade iväg sitt första livstecken till sin tidigare landslagsåkare.
– Jag hade lagt ut en bild på mitt Instagram-konto att jag hade kört intervaller. Och helt plötsligt såg jag en kommentar från Wolfgang där han kort hade skrivit ”Time?”. Han undrade vilken tid jag hade sprungit på. Det var det första livstecknet jag fick från honom och det kändes väldigt typiskt Wolfgang och samtidigt fantastiskt fint. Då kände jag verkligen att nu är han tillbaka, berättar Ekholm i intervjun.

LÄS MER: Wolfgang Pichlers starka ord – berättar om tuffa tiden efter hjärtinfarkten: ”Trodde inte jag skulle överleva”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!