Här slår Ingemar Stenmark alla tiders rekord i att säga så lite som möjligt – i den allra skönaste segerintervjun

Här slår Ingemar Stenmark alla tiders rekord i att säga så lite som möjligt – i den allra skönaste segerintervjun

En gigant i skidbacken.
Men utanför tävlingarna var inte Ingemar Stenmark lika framåt.
Kolla bara in den här oerhört klassiska intervjun – där Stenmark vägrar bjuda på någonting.

Stor, större, Stenmark. När han åkte stod Sverige stilla, och det var sällan som han gjorde de miljontals tittarna besvikna. Stenmark vann tävling efter tävling, och går till historien som en av Sveriges största genom tiderna.

Fåordig

Stenmark revolutionerade alpinsporten och gjorde den till hans. Under den makalösa karriären hann det bli ett nytt, snudd på omöjligt, rekord i antal segrar i världscupen, och han gjorde dessutom bra ifrån sig i de få stora mästerskap han ställde upp i.

790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Stenmark är alla skidåkares stora idol, och alla efter honom har svensken att tacka för det han gjorde för sporten. Men lika dominant som han var i själva tävlandet, lika försynt och ödmjuk var han vid sidan av den. Stenmark har alltid låtit tiderna i backen tala för sig själv, och han har aldrig varit den som bjuder på flashiga citat. Så var han alltid, och han var alltid sann mot sig själv.

LÄS MER: Gunde Svans gest till krisande Petter Northug säger allt om den svenske skidhjälten: ”En fantastisk människa”

Legendariska intervjun

Men det ledde även till en del roliga stunder. Journalisterna flockades alltid runt Ingemar, men det var inte alltid lätt att få honom att säga någonting som journalisterna faktiskt ville. Det kunde vara en rejäl utmaning, och det fick den legendariske sportjournalisten Åke Strömmer uppleva i egen hög person under en klassisk intervju med Stenmark.

Ingemar Stenmark, alpint
790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Det var tidigt i Stenmarks karriär, innan han kanske hade fått någon ordentlig mediaträning, som Strömmer pratade med Stenmark mellan två säsonger. Strömmer vill veta mer om vad Stenmark tänker om det, och lite om hans bakgrund, men Stenmark är inte överdrivet sugen på att dela med sig…

LÄS MER: Beskedet som får William Poromaa att jubla högt – avslöjar nu stora drömmen: ”Toppen av min karriär”