Beskedet som får William Poromaa att jubla högt – avslöjar nu stora drömmen: ”Toppen av min karriär”

William Poromaa har fått ett gigantiskt genombrott.
Nu jublar VM-hjälten över ett besked – som får honom att drömma.
– Det vore helt magiskt, säger han.

William Poromaa har länge varit en supertalang inom skidvärlden och har setts som Sveriges frälsare på herrsidan. Och den gångna säsongen och vintern så fick han ett stort internationellt genombrott, med en fantastisk säsong som ändå gav mersmak.

Beskedet som får honom att jubla

Poromaa hade inte alltid marginalerna på sin sida, men under VM så fick han verkligen precis allt att stämma, och under säsongens stora höjdpunkt så fick han äntligen ett resultat att ta med sig för resten av livet. I tävlingarnas sista lopp tog han ett smått sensationellt brons, och framgången i femmilen var den första för herrlandslaget på många år, och Poromaas första i karriären.

William Poromaa, skidor
230305 Bronze medalist William Poromaa of Sweden poses for a photo with his bronze medal after the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 5, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0535

Men redan nu blickar Poromaa fram emot allt det som framtiden har att erbjuda. Nyligen kom besked om att Sverige jobbar hårt för en OS-ansökan till 2030. Sverige har redan VM 2027, men för Poromaa hade det vara en dröm som går i uppfyllelse om även de olympiska spelen avgjordes i vårt avlånga land.

– Det skulle betyda otroligt mycket. OS på hemmaplan, det är inte många som får uppleva det. Det vore helt magiskt, säger han till P4 Västernorrland.

LÄS MER: William Poromaas helt ärliga bekännelse om livet som singel – avslöjar nu vilda tiden: ”Väldigt hårt”

Avslöjar stora drömmen

William Poromaa är bara 22 år gammal men har redan hunnit göra rejäla avtryck i den absoluta världstoppen. Skulle Sverige få OS 2030 skulle det vara när Poromaa bör vara på karriärens absoluta topp.

– Just året som det går, är kanske när jag är på toppen av min karriär, förhoppningsvis. Det vore otroligt stort, säger han.

William Poromaa, skid-VM
230305 Bronze medalist William Poromaa of Sweden poses for a photo with his bronze medal after the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 5, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0535

William Poromaa har en VM-medalj och nu väntar ett år helt utan mästerskap. Han är dock tydlig med sina mål och vad han drömmer om framöver.

– Jag drömmer om OS- och VM-guld. Det är det som jag kämpar varenda dag för. Jag gillar det här med mästerskap, det är det som driver mig framåt och har alltid gjort, säger han, och fortsätter:

– Jag kommer ihåg när jag var mindre och det var det som jag kollade på. Man såg alla de stora ta sina medaljer, och det var då man verkligen kände idrotten. Det är det jag strävar och längtar efter. 

LÄS MER: 10-åriga Ebba Anderssons otroliga ord om Charlotte Kalla ger oss rysningar: ”När jag är så gammal så…”