Gunde Svans skarpa kritik mot herrlandslaget – helt ärliga orden inför OS: ”Det finns ingen som…”

Det svenska herrlandslaget går verkligen tufft i längdspåren.
Nu sätter legendaren Gunde Svan fingret på problemet.
– Det finns ingen som visar vägen, konstaterar Gunde.

De svenska herrarna har inte gett någon anledning till optimism inför OS i Peking. Det har inte blivit en enda pallplats i världscupssammanhang den här säsongen, och något medaljhopp inför spelen är inget att tala om.

”Ingen som visar vägen”

Den före detta längdåkaren och legendaren Gunde Svan har givetvis följt herrarna den här säsongen. Och 59-åringen tror sig se varför det har inte fungerat i spåren för landslaget.

– Det saknas en tydlig förebild, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Det finns ingen som visar vägen. Då blir det svårt att veta lite vart ribban ligger.

Gunde Svan, Sverige
141121 Gunde Svan under världscupsuttagningen för damer över 6 km klassisk stil den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57505

Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Anton Persson och William Poromaa är några av de åkare som kommer att representera Sverige i spelen. Totalt har de skramlat ihop noll medaljer under ett OS.

Till skillnad från förra året mästerskapet då det fanns en handfull svenska OS-medaljörer i truppen med bland andra Marcus Hellner. Och så var det även på Gunde Svans tid.

– Under min tid hade jag ett par bra förebilder, och vi sporrade varandra till bra prestationer, säger han.

”Nu hoppas vi på…”

Gunde Svan tog själv sex stycken OS-medaljer, varav två guld, innan han valde att lägga skidorna på hyllan. Och den nästa svensk att ta medalj i spelen kan vara William Poromaa, tror Svan.

– Men nu hoppas vi ju på William Poromaa. Han visade fin form i Falun, och vi får hoppas att han tar nästa steg snart, säger han.

210102 Calle Halfvarsson of Sweden and William Poromaa of Sweden after competing in the men’s cross-country skiing classic technique mass start during Tour de Ski on January 2, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

På damsidan ser det däremot ljusare ut där Sverige väntas ta hem flera medaljer. Frida Karlsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist har alla förväntningar på sig att sina första OS-medaljer.

Gunde Svan hoppas så klart även att Charlotte Kalla kan vara med och utmana, som tog den sista trupplatsen bland damåkarna.

– Det var roligt att hon fick chansen till slut, hon har ju förmågan att höja sig när det väl gäller. Charlotte ska inte vara som bäst nu, då förstör man lite av toppformen.

– Hon är en mästerskapsåkare, tilläger han.

LÄS MER: Norska stjärnans jätteoro inför OS – sågar sig själv efter mardrömshelgen: ”Kan bara hoppas på ett mirakel…”

Få våra nyhetsbrev!