Gunde Svans avslöjande om Thomas Wassberg – svenska folket har haft fel i 50 år: ”I själva verket…”

Det råder inga som helst tvivel om att Thomas Wassberg är en av våra största vinteridrottare någonsin. Han hade en lång och framgångsrik karriär som längdåkare, och blev omåttligt populär. Dels för att han faktiskt var en jäkel på att åka skidor, vilket fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons vittnar om.

Wassbergs otroliga karriär

Men Wassberg blev även populär för hur han var på och vid sidan av spåret. Han hade en vinnarskalle som få, och var alltid rakt på kring vad han tyckte och tänkte om saker. Det var aldrig något gnäll på Wassberg – var det något som var jobbigt, då var det bara att ta tag i det, och hans hårda inställning var verkligen någonting som gick hem hos det svenska folket.

870124 Skidor, SM: Thomas Wassberg och Gunde Svan. © Bildbyrån

Många hade även bilden av att Wassberg var en person bara gjorde, utan att tänka efter så mycket, och när åkare som Gunde Svan kom in i landslaget så blev allting noggrant. Alla vet hur petig Gunde Svan var kring till exempel skidor, valla och kost, och den bilden var det kanske inte alla som hade om Thomas Wassberg, som ansågs vara av den lite enklare sorten.

”Har en helt annan bild”

Gunde Svan håller med om att just den bilden finns av Thomas – men nu menar han att svenska folket haft fel hela tiden. I stället delar han en ny, lite mer okänd sida av ikonen.

– Jag har en helt annan bild av Thomas än många andra hade när han var elitåkare. Många tyckte att han var lite slarvig, kom sent och så där. Men jag vet hur noggrann han egentligen var. När vi var på uppladdningsläger i Davos höll han på och flytta sina bindningar fram och tillbaka många gånger för att hitta bästa läget, säger han till Senioren.

840110 Skidor, OS-Test: Thomas Wassberg och Gunde Svan. © Bildbyrån

Svan menar även att det finns många likheter mellan han och Wassberg.

– Många tror också att Thomas och jag är så olika, men i själva verket är vi ganska lika. Vi är båda lika intresserade av skog och traktorer, vi är båda envisa. Men det måste vi nog erkänna allihop att vi är, vi skidåkare.

LÄS MER: Thobias Fredriksson spurtade till sig ett OS-guld och försvann – så lever den svenske sprintspecialisten i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!