Guldhjälten Ebba Årsjös tårar – fick oväntat finbesök direkt när hon landade i Sverige: ”Jag störtbölade”

Två guld och ett brons i Paralympics.
Väl hemma i Sverige igen så kunde inte Ebba Årsjö hålla tillbaka tårarna.
– Jag störtbölade, säger hon.

Ebba Årsjö åkte till sitt allra första Paralympics som en av de stora favoriterna inom alpint, och snacka om att leverera som bäst, när det gäller som mest. Årsjö hann till och med med att krascha rejält i storslalomen i den näst sista tävlingen – men bara dagen efter var hon tillbaka och vann guld i slalom.

”Jag började störtböla”

Ebba Årsjö kunde åka hem till Sverige igen med två guld och ett brons – nästan hälften av hela Sveriges medaljskörd under Paralympics – och som den stora raketen inom svensk parasport.

220313 Ebba Årsjö of Sweden poses for a portrait with her medals during day 9 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 13, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

På tisdagen landade hon på Arlanda igen, och välkomnades då av vänner och familj – men även av kronprinsessan Victoria.

– Jag har jätte-, jätteont i mitt knä och jag har inte sovit på två dagar. Men att få se min familj, jag började störtböla direkt. Det var så mycket känslor och kärlek. Sedan att få träffa kronprinsessan som var så snäll, säger Årsjö till Aftonbladet.

Tar nu paus

Ebba Årsjö tvingas nu dock ta en liten paus från skidorna. Tävlingarna i Kina har medfört flera skador på benet och knät.

– Det blir att åka till sjukhuset och lösa det här problemet. Jag måste verkligen ta tag i det och inte köra slalom, utan hantera det som en skada. Det är på mitt lille-ben som jag säger. Där har jag väldigt dåliga muskler och dåligt blodomlopp, det gör att det är allvarligare, gör ondare och kommer ta mycket längre tid att läka, säger hon.

220312 Ebba Årsjö of Sweden celebrates after women’s slalom standing alpine skiing during day 8 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 12, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Ebba Årsjö gläds samtidigt åt den uppmärksamhet hon, och de andra i den svenska paralympiska truppen, fått under tävlingarna. Totalt blev det sju medaljer för de nio aktiva.

– Det här är väldigt viktigt för oss inom parasporten. Det är nu vi behöver synas, för det är nu vi får lika mycket uppmärksamhet som alla andra, och det händer inte så ofta, säger Årsjö till SVT.

LÄS MER: SHL-stjärnans syrliga svar till Dick Axelsson – blev hånad i tv mitt under matchen(!): ”Otroligt skönt att…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!