GRATTIS! Charlotte Kallas unika bedrift – här utnämns skidstjärnan som ny hedersdoktor på universitet

Charlotte Kalla är inte bara en av världens bästa skidåkare.
Nu är hon dessutom hedersdoktor vid Luleås tekniska universitet.
”Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling”, lyder motiveringen.

Charlotte Kalla har visserligen några lite tyngre år bakom sig, men hon är fortfarande en av Sveriges största idrottsstjärnor, och en av våra allra största längdskidåkare genom tiderna. Kalla har vunnit nästan allt som går att vinna, och är en av våra mest framgångsrika OS-idrottare någonsin.

Ny hedersdoktor

Nu har hon fått en ny, mer udda utnämning. Förra året blev hon utnämnd som en ny hedersdoktor på Luleås tekniska universitet, men ceremonin som förkunnar det hela har skjutits upp på grund av pandemin. Men i helgen var det äntligen dags, och då fick Kalla gå upp på scenen och ta emot hatten som förkunnar det hela.

Foto: Luleåfotograferna

För Charlotte Kalla betyder uppdraget som hedersdoktor mycket.

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen. Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra, sa hon tidigare.

”En stor förebild”

Charlotte Kalla har visserligen hela nio OS-medaljer och 13 VM-medaljer, samt ett dussin världscupsegrar, men någon doktorsexamen har hon inte. Men hon får utnämningen för sina idrottsliga bedrifter.

”Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling”, lyder motiveringen.

Foto: Luleåfotograferna

Just nu satsar Charlotte Kalla mot OS, då hon fortfarande inte har någon plats säkrad. Förra säsongen fick hon till stora delar förstörd av både covid-19 och en ryggskada, men hon kom till start under VM och blandade då topprestationer med rejäla plattfall.

LÄS MER: Svenska skidlandslagets stora oro – efter, nya omtalade regeln: ”Vi kommer få påhälsning av polisen”

Få våra nyhetsbrev!