Frida och Ebbas stora chock – över siffrorna som hotar svensk längdskidåkning: ”Det är synd”

Frida och Ebbas stora chock – över siffrorna som hotar svensk längdskidåkning: ”Det är synd”

Sverige förlorar sina skidtalanger.
Det får Frida Karlsson och Ebba Andersson att reagera.
– Det är synd, säger Andersson.

Sverige har det hetaste landslaget på riktigt länge, och åtminstone på damsidan så är dominansen total. Unga åkare som Frida Karlsson och Ebba Andersson har redan blivit etablerad världsstjärnor, och under vinterns VM var det total slakt av det svenska landslaget.

Skräcksiffrorna

Men hur ser det egentligen ut med återväxten? Enligt siffror som publicerats på skidor.com så är det bara en åkare av tio som fortsätter med skidorna efter att ha gått klart studierna på en av Sveriges skidgymnasier. Det betyder alltså att Sverige förlorar hela 90 procent av alla talanger efter gymnasietiden.

Frida Karlsson, skidor
230302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Det är betydligt fler tjejer än killar som hoppar av satsningen, visar studien, och det får Frida Karlsson att reagera. När Expressen pratar med världsstjärnan gissar hon inledningsvis att fyra av tio fortsätter.

– Oj. Bara en av tio? Det är en siffra vi gärna förbättrat, säger Karlsson till tidningen.

LÄS MER: Svenske OS-hjältens oväntade beslut – lämnar nu längdskidorna för en helt ny sport: ”Det blir en utmaning”

“Det är synd”

Ebba Andersson är även hon förvånad. Samtidigt menar VM-drottningen att det finns mycket som lockar i den åldern, och att skidåkningen tyvärr inte alltid är hela världen.

– Det är synd att det inte är nio av tio som fortsätter i stället. Men det är så här verkligheten ser ut – så det gäller väl bara att hitta rätt strategi för att bevara skidintresset på tjejsidan, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson, skidor
230302 Ebba Andersson of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Frida Karlsson menar att det är synd att inte fler väljer att satsa, för bevisligen går det ju att lyckas hyfsat bra…

– Det är klart att jag hoppats att fler ville hålla på med det jag gör – för det är ju verkligen ett ganska bra liv!

LÄS MER: Charlotte Kallas ärliga ord om Let’s Dance och vad som var värst med tv-programmet: ”Fanns frustration”