Frida Karlssons vågade drag inför krossen i femmilen – som chockar norske experten: ”Jag är nog ensam om att göra det”

Frida Karlsson krossade allt motstånd i Holmenkollens femmil.
Efteråt avslöjades hennes oväntade drag som gav seger.
– Jag är nog ganska ensam om att göra så, säger stjärnan.

Det fanns stora förhoppningar på svensk seger när damerna i världscupen för andra gången i historien körde en femmil. I de klassiska distanstävlingarna i norska Holmenkollen var det länge tre mil som gällde för damerna, men de senaste två åren har distansen förlängts – och det passade Frida Karlsson som handen i handsken.

Krossade alla

Frida Karlsson fullständigt slaktade allt motstånd när Sverige stod för en taktisk triumf, vilket även ledde till en dubbel pallplats. Frida Karlsson vann med hela en minut och 19 sekunder före tvåan, som blev Ebba Andersson. Trea blev Katharina Hennig, och bästa norska åkare slutade först på en sjundeplats. Karlsson hyllades enormt efter sin bragdartade insats, och efteråt blev experterna än mer imponerade när det lärde sig om hur hon egentligen kommit i form inför loppet.

Frida Karlsson avslöjade nämligen att hon tränat en väldigt annorlunda typ av intervaller, där hon kört 16 kilometer tre gånger, med korta pauser emellan. Så långa distanser är extremt ovanligt att köra som distanser, även för världens bästa skidåkare.

– Det har varit ett standardpass för mig mig, så jag har varit förberedd på det här. Jag tycker att jag fick goda svar från det. Det är något jag är ganska ensam om att göra…, säger Karlsson till norska NRK.

Experternas förvåning

När den norske experten Fredrik Aukland får höra om Fridas extrema träningsmetod så blir han förvånad.

– Det är inget vanligt träningspass, det. När man går så långa sträckor blir intensiteten lägre. Du får en annan effekt än att träna de traditionella intervallerna på fem-sex minuter åt gången. Det här är mer att härda kroppen för långlopp, egentligen, säger han, och fortsätter:

– Att träna mot att köra en femmil kan vara väldigt effektivt, men naturligtvis så blir intensiteten lägre än om du kör ett vanligt pass. Det är inte vanligt att göra så här.

240309 Frida Karlsson of Sweden after women’s 50 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 9, 2024 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Astrid Öyre Slind, som blev bästa norska med sin sjundeplats, var även hon imponerad.

– Jag är för längre intervaller och att gå ner lite i intensitet på träning, och jag tror att hon gjorde helt rätt. Det kanske blir mitt recept nästa år också, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev