Frida Karlssons nya vågade satsning – som ska ge OS-guld nästa år: ”Det är en risk”

De svenska tjejerna vill vara med och tävla om medaljerna i OS 2022.
Men då gäller det att ändra förberedelserna.
Det innebär mer höghöjdsträning, något som är en risk.
– Det belastar kroppen mer, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

Nästa år är det OS i Peking. För de svenska skidtjejerna blir förberedelserna extra viktiga med tanke på den höga höjd det kommer tävlas på.

Fridas plan

Tidigare mästerskap har det blivit väldigt många medaljer för tjejerna men aldrig tidigare har det var på 1 700 meters höjd, som det kommer vara i Peking.

Frida Karlsson, skidor
210302 Frida Karlsson of Sweden celebrate after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0090

Frida Karlsson har planen klar i huvudet.
– Jag har väldigt höga mål. Vår drömplan är ju att vi är väldigt mycket på höjd. Visst, det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen men någon gång måste jag göra det. Jag tror det är bra för mig att börja det arbetet nu med tanke på vad som väntar på OS, säger hon till Sportbladet.

”Bättre läge”

Coronapandemin har tvingat landslaget att ändra sitt träningsupplägg. Egentligen skulle de vara mitt uppe i höghöjdsuppladdningen nu.
– Förra året kunde vi ta att det inte gick att åka men nu är det sista året innan OS. Vi kommer försöka hitta lösningar som vi gjorde i vintras för att faktiskt ta oss dit. Sen hoppas man ju att vi kanske har kunnat få vaccin i höst och att det är bättre läge då, säger landslagschefen Anders Byström till kvällstidningen.

Frida Karlsson, skidor
210306 Frida Karlsson of Sweden celebrates with her medals at a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 6, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0102

I Tour de ski visade det sig tydligt hur viktigt det är att förbereda sig inför tävlingar på hög höjd vilket de inte hade möjlighet till då. Många åkare hade det väldigt kämpigt att prestera.

Det ser ut att bli två träningsläger utomlands i höst och ett i vinter för att komma så väl förberedda som möjligt.

Vad tycker du om Fridas nya plan? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jens Burman ryter nu ifrån – reagerar kraftigt efter utspelet i Norge: ”Det dummaste jag hört”

Få våra nyhetsbrev!