Jens Burman ryter nu ifrån – reagerar kraftigt efter utspelet i Norge: ”Det dummaste jag hört”

Ikonen Björn Dählie vill ta bort klassisk stil.
Nu reagerar Jens Burman kraftigt.
– Bland det dummaste jag hört, säger svensken.

Norge fortsätter att tokdominera längdskidåkingen och det bevisades inte minst under VM, då man i de flesta distanser faktiskt var rätt överlägsna. Särskilt under de längre distanserna, och på klassisk åkning, där framför allt Therese Johaug var helt ostoppbar och vann varenda lopp.

Kontroversiella förslaget

Men hur ska man egentligen göra för att täta till luckan i toppen, och få fler nationer konkurrenskraftiga? Den norska ikonen Björn Dählie gick under tisdagen ut med ett rejält utspel då han menade på att det kanske är dags att endast köra lopp i fristil i världscupen

210226 Jens Burman of Sweden at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during the FIS Nordic Ski World Championships on February 26, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Dählie menade på att det kan vara en bra idé främst på grund av att Norge faktiskt är starkast i de klassiska distanser, samtidigt som den klassiska stilen, på grund av vallen, kostar betydligt mer vilket hämmar de mindre och inte lika välbärgade nationerna.

”Dummaste jag hört”

Men svenske Jens Burman, som hade en fantastisk avslutning på säsongen, är inte imponerad av förslaget – och reagerar nu kraftigt.

– Om detta stämmer är det bland det dummaste jag har hört. Norge vinner väl lika mycket i skejt?, säger han till VG, enligt Expressen.

210211 Jens Burman, Åsarna IK, deppar efter loppet över 30 km klassisk stil vid SM i skidor den 11 februari 2021 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Även Marit Björgen ser gärna att det blir oförändrat.

– Jag skulle bli ledsen om klassiskt försvann, säger hon.

Skejtstilen blir alltmer populär hos unga, och i skidskytte, till exempel, så används inte den klassiska stilen alls längre. Fis menar att det finns poänger i det som Dählie säger, men att det inte står på någon prio-lista just nu.

– Björn Dählie har en poäng, utrustning är ett argument. Kanske får vi diskutera det här igen, men det står inte på agendan nu, säger tävlingschef Pierre Mignerey.

LÄS MER: Guldhjälten har gått bort – efter hela 20 års kamp mot otäcka sjukdomen: ”Vi glömmer dig aldrig”

Få våra nyhetsbrev!