Frida Karlssons helt ärliga ord – om rivalen Jessie Diggins extrema val under säsongen: ”Hade tagit död på mig”

Jessie Diggins offrar mycket för att kunna slåss om vinster i världscupen.
Frida Karlsson avundas inte sin rival.
– Det hade tagit döden på mig, säger hon.

I helgen kan amerikanskan Jessie Diggins vinna den totala världscupen. Hon leder före Linn Svahn, och har allt i sina egna händer när tre tävlingar återstår i Falun. Diggins säsong har varit en berg- och dalbana. I september var hon osäker på om hon ens ska tävla, då hon drabbats av ätstörningar för första gången på tolv år.

Extrema uppoffringen

Men Diggins har haft en sensationellt bra säsong, och ännu mer imponerande blir det med tanke på vad hon måste offra för att ens kunna konkurrera med stjärnorna. Med tanke på hur tätt tävlandet är, och att nästan samtliga världscuplopp är i Europa, så tvingas Diggins vara borta från sin familj under nästan hela världscupssäongen.

Diggins har själv varit öppen med hur mycket det tar på henne, och till Expressen öppnar hon nu upp det stora priset hon tvingas betala.

– Senaste gången jag kunde fira jul hemma i USA var 2009. Jag saknar att träffa min man, min familj, att få sova i min egen säng och laga vilken mat jag vill i mitt kök, säger hon till tidningen.

“Hade tagit död på mig”

Frida Karlsson menar att alla tvingas offra mycket för den extrema tillvaron som världscupen innebär, men att hennes situation inte går att jämföra med Jessie Diggins.

– Jag hörde att hon hade 40 dagar med sin man per år. Och det är inte mycket. Det är svårt att sätta sig in i den situationen, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson, skidor
240104 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after women’s cross country skiing 20 km classic technique pursuit during Tour de Ski on January 4, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0826

Karlsson menar att hon troligtvis inte hade orkat med den tillvaro som Diggins tvingas till för att kunna slåss om topplatserna i världscupen.

– Det beror nog enormt mycket på vilka du har runt dig. Och jag har ju mina bästa vänner i det här laget. Det är mycket som en familj för mig, säger hon, och fortsätter:

– Men hade det inte varit så, hade du i stället varit i ett lag där du hellre dragit dig undan i stället för umgås – det hade tagit döden på mig. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev