Frida Karlssons helt ärliga ord – berättar nu om stora missen bakom tunga OS-mästerskapet: ”Blev en läxa”

Frida Karlsson hade ett tungt OS.
Nu vet den svenska stjärnan vad som gick fel – och hur hon ska undvika det i framtiden.
– Det blev en läxa, säger hon.

Den svenska längdåkaren är en av hela världens bästa inom sporten. Förväntningarna på henne var höga inför förra säsongens stora idrottshändelse – nämligen OS i Peking.

Kollapsade i OS

Frida Karlsson hade inlett säsongen på ett strålande sätt och vunnit de två första världscupstävlingarna för säsongen. Sedan var hon i bra form under Tour de Ski – men valde till sist att avbryta touren efter att hennes segerchanser hade grusats.

220212 Frida Karlsson of Sweden at the flower ceremony after women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Hon vände hemåt och la all kraft på att spetsa formen inför OS. I stället hade den svenska stjärnan det otroligt tufft, och kollapsade i målfållan flera gånger under mästerskapet. Inför mästerskapets sista lopp petades hon från att åka eftersom att hon inte riktigt var där, både fysiskt och psykiskt.

Hon lämnade sedan mästerskapet utan någon individuell medalj, men med ett brons i damernas stafett.

Blev en lärdom

– Där och då tyckte jag det var skit. Men någonstans började jag fundera på vad ska jag göra för att blir bättre. Ibland måste man vara nere för att hitta en lösning och göra det ännu bättre, säger Frida Karlsson till TT och fortsätter:

– Om jag är halvbra hela tiden är det ingen varningsklocka som ringer att det är dags att göra någon förändring.

Hon har nu analyserat säsongen, som inte riktigt blev som hon hade tänkt sig, och hoppas ta lärdom av det i framtiden.

– Jag hade en bra form i början av säsongen, men insåg inte att jag då låg på mitt max för vad kroppen klarar av. Jag gasade inför OS istället för att konservera formen. Det var en läxa och nu känner jag min kropp bättre.

LÄS MER: Frida Karlssons ilska – slår nu tillbaka efter alla spekulationer om hennes avhopp: ”Det är bullshit!”