Frida Karlssons förändring inför nya säsongen – det vill stjärnan förbättra: ”Det kommer ge mig en fördel”

Hon är en av världens bästa på distans.
Nu satsar Frida Karlsson för att bli bättre – på sprint.
– Jag tror att jag har en fördel i att utveckla min sprintåkning även i distansloppen, säger hon till SVT.

Frida Karlsson har etablerat sig som en av längdskidornas allra största, och hennes meriter talar för sig själv. Det har redan hunnit bli sex VM-medaljer, och i vinter går hon in till OS som en av Sveriges stora medaljhopp.

Stora förändringen

Frida Karlsson har skördat alla sina framgångar på distans, och den kanske största fjärdern i hatten för henne är att hon slog självaste Therese Johaug i en tremil, på norskans hemmaplan, för något år sedan. I ett svenskt landslag som har flera åkare som klassas som världens bästa inom sprint, så har Karlsson inte haft särskilt mycket utrymme att hävda sig där.

211118 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, poserar för porträtt under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men under sommaren har Karlsson ändrat sitt upplägg något, för att förbättra sig inom sprint.

– I mitt upplägg har jag försökt bli lite snabbare, lite stabilare som ska göra mig även till en bra sprintåkare. Så det är ingen dörr jag vill stänga helt, säger hon till SVT.

”Kommer ge en fördel”

Frida Karlsson menar att hennes eventuella förbättring i sprint även kommer ge henne fördelar under de längre distanserna.

– Jag tror att jag har en fördel i att utveckla min sprintåkning även i distansloppen. Det är ju mycket masstarter där snabbhet är en viktig del i avslutningarna.

211118 Frida Karlsson, Sollefteå, intervjuas under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Under helgen är det Sverige-premiär i Gällivare, som inleds med just sprint på fredagen, men där är Frida Karlsson, trots sin nya ”satsning”, inte med.

– Alltså, jag tycker det är skitkul att köra sprint, så det är lite tråkigt att välja bort det. Jag vill ju också tävla nu när det drar igång, men jag får suga på karamellen lite och dra igång på lördag i stället, säger Karlsson.

LÄS MER: Ebba Anderssons glädjebesked – berättar nu om stora kärlekslyckan med skidtalangen: ”Är väldigt nytt…”

Få våra nyhetsbrev!