Frida Karlsson bryter tystnaden efter alla rykten och hemligheter – öppnar nu upp om jättesnackisen: ”Inget man vill…”

Efter stort hemlighetsmakeri och påskrivna sekretessavtal börjar historien om nästa skidinnovation bli publik.
Nu har även Sveriges vallateam testat ”superskidan” från Finland.
– I varmare och blötare före kan det vara en vinnare, säger vallachefen Anders Svanebo till TT.

Finländskan Johanna Matintalo var nära att vinna världscuploppet i Falun den 16 mars, bara landsmaninnan Kerttu Niskanen var före. Hade loppet varit lite längre hade nog Matintalo hunnit förbi tidsmässigt. Andraplatsen var hennes bästa placering i individuella världscuplopp och skillnaden till vinnaren var endast 4,2 sekunder.

Nya superskidan

Det ingen visste då var att Matintalo hade valt att testa ett par skidor med en ny typ av fästzon under. Hon hade skrivit på ett sekretessavtal om att hon inte fick prata om skidorna, och berömde heller inte materialet som annars är kutym vid en sådan fullträff.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240502 Frida Karlsson under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 2 maj 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0194

Nu har hon dock fått berätta sanningen för finländska tv-kanalen Yle.
– De visade sig vara bäst i test så det var ett lätt val, säger Matintalo till Yle.

Det svenska landslaget fick höra om innovationen under våren och åkte till Finland i slutet av april för att testa själva.
– Vi hade två vallare som var där. Allt var väldigt hemligt och vi fick inte titta närmare på hur det såg ut på belagen under skidan, säger Sveriges vallachef Anders Svanebo.

Väldigt populära

Han beskriver det som nästa generations skins-skidor. ”Skins” har blivit väldigt populära som ett vallningsfritt alternativ för motionärer som inte vill lägga fästvalla på sina klassiska skidor. Elitåkare har visat i exempelvis Vasaloppet att man kan vara högst uppe i resultatlistan med skins i stället för klassisk fästvalla.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240502 Frida Karlsson poserar för ett porträtt under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 2 maj 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0194

Det här ska vara ännu bättre och ge ännu bättre glid jämfört med den vanliga typen av stighud under skidan.
– Vad det är för något eller hur man applicerar det på skidan har vi inte fått veta. Det verkar som att det fungerar bättre och sämre i olika förhållanden. Det blöta föret i Falun verkar vara det bästa. Det fastnar ingen smuts under skidan, säger Svanebo.

Karlssons ord

Frida Karlsson har också hört om fenomenet och väntar med spänning på mer information.
– Man har hört ryktena en del, det verkar väldigt hemligt. Men är det så bra som de säger så är det ju inte något man vill gå miste om, säger Karlsson.

LÄS MER: Chockbeskedet: Moa Lundgren lämnar svenska skidlandslaget helt – och riktar tydlig kritik: ”Vi är inte…”

Landslagschef Anders Byström vill se mer innan han är helt övertygad.
– Vi hörde rykten i vintras och vallateamet har mer koll, så jag ska inte säga så mycket. Det är mycket som kommer och ska revolutionera sporten men sedan blir det inget mer. Men jag vill gärna se mer av det, det låter intressant.

Utvecklarna själva är mer positiva och tror att några av medaljörerna på VM i Trondheim nästa år kommer att köra på deras skidor.
– Det är realistiskt att någon tar medalj med dem redan i Trondheim 2025, senast vid OS i Milano. Jag tror att konsumentförsäljningen också kan börja 2026, säger uppfinnaren och patentägaren Pasi Vironen till Yle.

Vad tycker du om den här nya superskidan? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev