Frida Karlsson berättar nu – det gick snett under det långa tävlingsstoppet i vintras: ”Enorm lärdom”

Hon fick tävlingsstopp i vintras.
Nu berättar Frida Karlsson om lärdomarna.
– Jag fick mycket kunskap av det som hände då, säger hon till Expressen.

Frida Karlsson gick in till den förra säsongen med enorma förväntningar på sig. Hon hade redan hunnit göra braksuccé i VM, men fick en mardrömsstart på sin första världscupstart.

”En enorm lärdom”

Efter att ha hamnat långt bak i premiären så kom beskedet att Karlsson stoppas helt från att träna och tävla. Karlsson var tillbaka först i slutet av säsongen, då med besked, då hon besegrade självaste Therese Johaug i Holmenkollens tremil.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200301 Frida Karlsson of Sweden ahead of the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Nu berättar hon om den tuffa vintern.

– Det var en enorm lärdom för mig. Jag fick mycket kunskap av det som hände då. Jag fick verkligen en grundlektion i balansen i som är ett måste om man ska kunna prestera på den här nivån, säger Frida Karlsson till Expressen och fortsätter. 

– Jag hade inte den kunskapen förra säsongen. Vad som krävdes i återhämtning och näring i kombination med träning. Allt ska ju hänga ihop. Men det fungerade inte då. 

”Vet vad som krävs”

Karlsson menar även att hon nu har bättre stöttning och kunskap än tidigare.

– Jag har fått stöttepelare, så det känns väldigt tryggt och stabilt att jobba vidare. Det är nytt för mig att jag har fler personer runt mig, och det är jag väldigt tacksam för. Det är det medicinska teamet i landslaget, min personliga tränare, och att jag själv vet vad som krävs, säger hon.

Frida Karlsson, Charlotte Kalla
191123 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, kramas om av Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, efter skidloppet över 10 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Karlsson menar att hon inte är orolig över att få problem igen.

– Nej, det är jag inte. Men det är en utmaning för alla idrottare att hålla balansen, alla är så pass drivna. Det är väldigt lätt att gå lite över gränsen. Så det är absolut något man måste vara vaksam med, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!