Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Förklaringen bakom Charlotte Kallas genomklappning

Något mycket märkligt hände med Charlotte Kalla i världscuppremiären i finska Ruka förra helgen. Nu visar det sig att det var på grund av hjärtproblem, enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Sveriges stora skidhopp Charlotte Kalla gick in i skidsäsongen i förra helgens världscuppremiär i finska Ruka. Men det blev ingen rolig start på säsongen. Kalla kollapsade av en mystisk orsak under loppet och kom i mål som 75 av 79 åkare.

Nu har specialister undersökt Kalla och svaret bakom kollapsen har kommit.
– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer. Under tisdagens och onsdagens undersökningar har Charlotte uppvisat goda värden på allt vi kontrollerat. Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå till träning och fortsätta tävla på högsta internationella nivå, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson i ett pressmeddelande.

Trots omständigheterna är Kalla själv ändå lättad efter att ha fått beskedet om vad som var fel med kroppen.
– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna visat att jag inte är sjuk på något sätt. Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt. Det är inte ovanligt att man blir väldigt trött i min sport, den här gången kom mjölksyran tidigare än jag någonsin upplevt. Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon i ett uttalande.

Det här är förmaksflimmer, enligt Vårdguiden:
Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Tillståndet gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som det brukar göra. Förmaksflimmer som kommer i attacker går oftast över av sig själv, till skillnad från kroniska besvär som är ihållande. Det varierar från person till person hur ofta man får attacker och hur mycket besvär man får av dem.

LÄS MER: Charlotte Kallas mystiska kollaps i världscuppremiären.

Gilla Skidbibeln om du också brinner för skidsport.