Familjens stora besvikelse efter beskedet om Anna Holmlund: ”Vi är upprörda”

Anna Holmlund tvingas betala 150 000 kronor för ett rehabiliteringsläger.
Efter att Försäkringskassan underkänt hennes begäran om ersättning för utökad vård.
– Vi är upprörda, säger pappa Lars Holmlund till Sportbladet.

I slutet av 2019 åkte Anna Holmlund på ett rehabiliteringsläger i Spanien. Det var förra skicrossåkarens allra första resa utan hennes föräldrars hjälp, sedan den otäcka olyckan i Italien 2016 som förändrade Annas liv för alltid.

Holmlunds rehab

Lägret i Spanien betydde enormt mycket för Holmlunds rehabilitering. Efter tre veckors intensiv träning återvände en överlycklig dotter hem till Sverige, berättar pappan Lars Holmlund.
– Hon kom och berättade att ”pappa, det var det bästa läger jag varit på”. Som pappa är det ju fantastiskt roligt att höra, säger han i en intervju med Sportbladet.

Anna Holmlund
190131 Anna Holmlund med pappa Lars Holmlund under damernas kval i Skicross under dag 4 av SM-veckan den 31 januari 2019 i Sundsvall. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / 44176

Men sedan kom smällen när familjen nekades ersättning av Försäkringskassan för rehabiliteringslägret och omkostnader på runt 150 000 kronor för Anna och hennes assistenter som var med på resan. Försäkringskassan grundade sitt beslut i att hemregionen Västernorrland inte erbjuder den här typen av vård.

Familjen besviken

Till skillnad från andra regioner som Stockholm, Västra Götaland, Östergötland, Halland, Skåne, Jönköping och Kronoberg som faktiskt gör det. Vilket har väckt en stor besvikelse hos familjen Holmlund.
– Skulle vi skriva Anna där hade det inte varit något problem. Nu överprövar vi det här så får vi se vad de kommer att säga. Vi är upprörda över att de andra deltagarna på lägret från andra boendeorter fick betalt för resan men Anna inte får det, säger pappa Lars till kvällstidningen.

Anna Holmlund
180504 Anna Holmlund posera för ett porträtt den 4 maj 2018 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_345

Därför tvingas Anna Holmlund betala de 150 000 kronor som resan kostat med allt inräknat ur egen ficka. Nu ska familjen överklaga Försäkringskassans beslut att neka ersättning för den utökade vården som Holmlund fått under resan till Spanien.

Under två år efter skidolyckan i Italien täcktes hjärnskadade Anna Holmlunds kostnader av en försäkring som elitidrottare. Men sedan slutet av 2018 har Anna fått betala alla utgifter utöver den grundläggande vården helt själv.
– Anna får använda privata pengar och vi måste jobba med hennes tidigare sponsorer och på andra sätt. Det finns sådana här pass som de hade i Spanien även i Sundsvall men inte den helheten och intensiteten de jobbar med. Som gammal elitidrottare är hon van vid och vill träna mer intensivt och hon var också jättenöjd över alla frågor de kunde svara på under lägret, säger Lars Holmlund i intervjun.

LÄS MER: Nu avslöjas pappans helt okända krav – när Stina Nilsson bytte sport: ”Ytterst få har vetat det”