Elvira Öbergs efterlängtade succé på världscupen i dag – tar säsongens allra första pallplats efter jättedrama: "Yes, äntligen!"

Elvira Öbergs efterlängtade succé på världscupen i dag – tar säsongens allra första pallplats efter jättedrama: ”Yes, äntligen!”

Äntligen var det dags.
En svensk pallplats i världscupen på damsidan!
Elvira Öberg kom nämligen tvåa på sprinten.

Det har varit en tuff säsongsstart i världscupen för våra damer i skidskytte. Utöver en seger i mixedstafetten för Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har de inte få kliva upp på pallen en enda gång hittills.

Elviras succé

Förrän nu! Under fredagen genomfördes sprinten i Hochfilzen i Österrike. Då tog Elvira Öberg en efterlängtad pallplats. 24-åringen bommade ett skott i det liggande skyttet, men var felfri i stående. Med fantastisk skidåkning kunde Elvira åka in på en andraplats endast fem sekunder efter ettan som hade noll bom.
– När jag lämnade stå-skyttet tänkte jag bara ”yes, äntligen!”. 90%, jag är jättenöjd och det känns som jag är på rätt väg. Oavsett resultat är det bra inför jaktstarten imorgon, säger Elvira Öberg i SVT:s sändning efter sprinten. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg, skidskytte
231201 Elvira Öberg of Sweden competes in women’s 7,5 km sprint during the IBU World Cup on December 1, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0699

För storasyster Hanna Öberg gick det sämre för dagen. Totalt tre bom (en i liggande skyttet och två i stående) är alldeles för mycket i en sprint. Trots en stabil åktid körde Hanna in på en 15:e plats, och har sjunkit i resultatlistan till 20:e plats.
– Jag är inte så nöjd med min tävling i dag. Särkilt i stå känns det väldigt onödigt att ”slösa bort” de två skotten. Jag lyckades inte hålla fokus genom alla skotten i dag, säger Hanna i SVT.

Norsk seger

Förstaplatsen gick till norskan Ingrid Landmark Tandrevold, som inlett säsongen bra och gick nu upp på en andraplats i den totala världscupen. Det är Tandrevolds andra världscupsseger i karriären.

Anna Magnusson gjorde ett stabilt lopp med en bom och körde in på en niondeplats. Mona Brorsson bommade två gånger och hamnar utanför topp 15. Linn Perssons två bommar gjorde att hon inte tog sig topp 25.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg, skidskytte
230319 Elvira and Hanna Öberg of Sweden celebrate after women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 19, 2023 in Oslo. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0415

Förra årets vinnare av IBU-cupen, Tilda Johansson, hade felfritt skytte och har just nu en imponerande topp 30-placering. Sara Andersson kom med en bom topp 40.
– Det var ett tufft lopp och uppladdningen var inte optimal, men jag är ändå nöjd, säger 20-åringen.

Elviras framgång kommer timmar efter att Sebastian Samuelsson kommit trea i herrarnas sprint. Samuelsson leder nu världscupen på herrsidan.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons nya succé på världscupen – men snuvas på segern av norrmännen efter jättedrama

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev