Elvira Öbergs ärliga ord – efter svenska stortalangen Tilda Johanssons chockbesked: ”Det här är inte för alla”

Tilda Johansson, 24, pausar skidskyttekarriären.
Klokt, menar Elvira Öberg.
– Det är inte för alla, och det är tufft, säger stjärnan till SVT.

Det var under tisdagen som stortalangen Tilda Johansson meddelade att hon pausar skidskyttekarriären på obestämd tid. Bara förra säsongen vann hon hela IBU-cupen, och belönades med det till friplatser i världscupen. Hon var med i truppen under säsongsstarten i Östersund, men det gick inte som någon hade hoppats.

Elvira Öbergs ärliga ord

Tilda Johansson var långt bak i resultatlistorna, och väl tillbaka i IBU-cupen så fortsatte hon att ha det förtvivlat svårt. Johansson har inte varit nära någon topplacering den här säsongen, och förra helgens IBU-tävlingar var hennes sista på ett tag. Hur länge Johansson blir borta, eller om ens kommer tillbaka, är oklart.

Tilda Johansson, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Tilda Johansson posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Tilda Johansson har stöttats av såväl tränare, skidskytte-intresserade och lagkamrater efter beslutet. Nu menar även Elvira Öberg att det var rätt beslut.

– Det är klart att det är tråkigt att man ska behöva ta ett sånt beslut. Men samtidigt går hälsan alltid först. Det är både fysiskt och mentalt och jag tror väl att det är ett klokt beslut, säger hon till SVT.

“Det är inte för alla”

Skidskyttestjärnan menar att det är en speciell tillvaro att vara en idrottsstjärna, och att det är påfrestande.

– Det är speciellt att vara elitidrottare. Man har väldigt höga krav på sig själv, framför allt. Och sedan har man alla ni runt omkring som ställer frågor. Det är en speciell värld och man är dessutom inte alltid i sitt piggaste jag, säger Öberg.

Elvira Öberg, skidskytte
231201 Elvira Öberg of Sweden during zeroing ahead of women’s 7,5 km sprint during the IBU World Cup on December 1, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0699

När Tilda Johansson meddelade sitt beslut så skrev hon, bland annat:

”Elitidrott är tufft och jag beundrar och se upp till alla inom den branschen. Men, i dagsläget är den branschen inte det bästa för mig och det är hjärtekrossande, för jag älskar skidskytte. Jag anser inte att det är där jag trivs och mår som bäst just nu, det har i alla fall inte varit så.”

Elvira Öberg förstår vad hon menar.

– Det är speciellt och det är påfrestande. Det är inte för alla och det är tufft, det är ett speciellt liv vi lever, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev