Elvira Öberg om stora utmaningen efter jättesuccén – har tvingats sätta ner foten: ”Det här, men inget mer”

Elvira Öberg om stora utmaningen efter jättesuccén – har tvingats sätta ner foten: ”Det här, men inget mer”

Hon fick ett gigantiskt genombrott i vintras.
Genomslaget var så stort att hon tvingades säga ifrån.
– Jag kände, det här, men inget mer, säger hon.

Hanna Öberg var Sveriges största skidskyttestjärna fram till förra vintern, och hon var van att skörda framgångar både i världscupen och på stora mästerskap. Hon inledde också säsongen strålande, men fick plötsligt en sylvass konkurrent i form av sin egen lillasyster.

Fick sätta ner foten

Att Elvira Öberg var ett jättelöfte utöver det vanliga fanns det inga frågetecken om. Men att hon skulle dominera så tidigt var förvånande. Öberg tog sin första världscupseger under vintern, och av bara farten tog hon tre till under säsongen. Hon blev tvåa i den totala världscupen – och vann tre OS-medaljer.

220216 Elvira Öberg of Sweden competes in women’s biathlon 4 x 6 km relay during day 12 of the 2022 Winter Olympics on February 16, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Elvira Öbergs genombrott är sällsynt, och hon märkte av det stora intresset. Så pass att hon var tvungen att säga ifrån.

– Det är klart att jag märker att det är större intresse. När vi avslutade första träningsperioden så var vi hemma och gjorde mycket saker. Det var sponsorer, evenemang och många i släkten som ville träffa en och det gick nästan ut över träningen. Då kände jag, det här men inget mer. Då fick jag känna på hur det kan vara och det var väldigt skönt att kunna bolla med Hanna, säger hon till Aftonbladet.

”Klart det är annorlunda”

Elvira Öberg går nu för första gången in i en säsong som etablerad stjärna, med rejäl press på sig. Någonting hon märkt av.

– Det är klart att det är annorlunda, jag försöker att inte tänka på det men jag vet ju såklart vilken nivå jag hade på förra sommarträningen och den var verkligen extremt hög, säger Öberg.

211202 Elvira Öberg of Sweden celebrates with her silver medal at the podium after competing in women’s 7,5 km sprint during the IBU Biathlon World Cup on December 2, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Stjärnan menar att det blir en utmaning för henne under sommaren, men att hon hittills tränat och presterat som planerat.

– Det är lätt att man blir stressad och tänker att allt måste gå lika bra nu för att jag ska kunna åka lika bra i vintern. Men jag försöker hålla mig lugn och jag tycker det går bra hittills.

LÄS MER: Skidskyttestjärnornas första ord om Frida Karlssons avhopp i landslaget: ”Då är det svårt att hålla ihop det”