Skidskyttestjärnornas första ord om Frida Karlssons avhopp i landslaget: ”Då är det svårt att hålla ihop det”

Stjärnorna lämnar skidlandslaget.
Då slår skidskyttarna fast:
– Jag är absolut inte orolig, säger tränaren Johannes Lukas.

Det har varit några minst sagt turbulenta månader för det svenska skidlandslaget. Först meddelade Linn Svahn att hon inte kommer att ingå i landslagets träningsgrupp framöver, och kort därefter kom Frida Karlsson och Maja Dahlqvist med samma besked.

Skidskyttarnas ord

Det betyder att Sverige på kort tid tappat tre av sina absolut största stjärnor, och hur det kommer att påverka resultaten i vinter vet ingen. Klart är i alla fall att de stjärnor som är kvar i landslaget inte alls har samma nivå att sporra sig emot längre.

211229 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Och samtidigt har turbulensen varit lika med noll i skidskyttelandslaget. Där har ingen – någonsin – lämnat landslaget för en satsning i egen regi. Och man känner ingen sådan oro alls. 

– Det är jag absolut inte orolig över. Från förbundssidan har vi ett helt annat upplägg. Jag bollar och pratar med mina aktiva om träningsupplägg, träningsplatser och hur de känner, säger tränaren Johannes Lukas till Aftonbladet.

”Följt med i karusellen”

Elvira Öberg, utsedd till årets skidskytt i Sverige förra året, menar samtidigt att hon förstår landslagets sida i det hela.

– Klart att man har följt med i den karusellen som har varit. Jag tycker det är synd när ändå Maja och Frida har velat var med i landslaget i grunden men samtidigt förstår jag landslagets sida också. Skulle alla komma med helt egna upplägg till höger och vänster så är det svårt att hålla ihop det. Det är en komplexfråga, jag är väldigt tacksam att vi har det bra och jag är väldigt nöjd med vårt avtal, säger Öberg.

220320 Elvira Öberg of Sweden after competing in women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 20, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Elvira Öberg ser inte något scenario där hon själv skulle välja bort träning i landslagsmiljö.

– Vi har så otroligt bra folk på alla poster, Johannes Lukas som tränare, Jean-Marc är min skyttetränare och Markus på styrketräning. Jag hade inte kunnat göra det bättre själv och jag är nöjd med avtalet med förbundet. Jag kan inte se att någon skulle välja något annat, säger hon.

LÄS MER: Trovärdiga uppgifter: Här är Zlatan otroliga lönesänkning – så ”lite” tjänar stjärnan nästa säsong