Elvira Öberg dömer ut sig själv totalt – ärliga orden efter helt avgörande bakslaget: ”Det är inte rimligt”

Elvira Öbergs sjukdomsperiod har varit tuff.
Nu ger hon upp kampen om den totala världscupen.
– Det är inte rimligt, säger hon.

Elvira Öberg var vinterns stora utropstecken tidigt under säsongen. Hon fick ett enormt genombrott förra året, och har bara fortsatt att dominera den här säsongen, och de fina prestationerna och placeringarna har avlöst varandra.

Tunga perioden

Elvira Öberg var den stora favoriten att åka hem som medaljdrottning från årets VM, men väl där började mardrömmen. Elvira Öberg blev sjuk under mästerskapet, och vägen tillbaka har varit lång. Förra veckan gjorde hon comeback, men det blev inte den återkomst hon hade hoppats på.

221203 Elvira Öberg of Sweden during zeroing ahead of women’s biathlon 7,5 km sprint during the IBU World Cup on December 3, 2022 in Biathlon Stadium Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0042

Det som från början bara verkade som en vanlig förkylning har nu satt rejäla spår, och den påverkar henne fortfarande. Hon deltog i sprinten i Nove Mesto – men blev då bara 63:a(!). 

– Det har tagit längre tid än vad jag hade hoppats på att återhämta sig från den lilla förkylningen med tanke på att jag inte var särskilt sjuk, säger hon till SVT.

LÄS MER: Thomas Wassbergs sorg efter tragedin i natt – starka orden från legendaren: ”Det är tragiskt”

Ger nu upp helt

Det är fortfarande oklart huruvida Elvira Öberg ställer upp i veckans distanslopp när världscupen har kommit till Sverige och Östersund. Och Elvira Öberg har inga stora förhoppningar på sig själv.

– Som kroppen kändes förra helgen är det ingen mening att köra en distans, det är en tuff tävling, säger hon.

Elvira Öberg, skidskytte
230207 Elvira Öberg at a press event with Sweden ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 7, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0529

Elvira Öberg ligger fortfarande på en andraplats i den totala världscupen när vi nu kommit till den näst sista världscuphelgen. Stjärnan dömer dock ut sina chanser helt.

– Jag ville hit och slåss om den totala världscupen, nu blir det inte så förmodligen, säger hon.

Öberg fortsätter:

– Ja men det blir lite så med tanke på hur det gick i Nove Mesto och den mirakelformen jag behöver hitta för att ta tillbaka det här det ser jag inte som rimligt så det får bli ett annat år.

LÄS MER: Stina Nilssons mardröm – beskedet hon absolut inte ville ha efter att äntligen fått chansen i världscupen igen