Efter stora chockbeskedet – nu kan hela svenska landslaget stoppas i Tour de Ski: ”Utesluter ingenting”

Linn Svahn har testats positivt för covid-19.
Nu kan hela det svenska laget stoppas i Tour de Ski.
– Vi utesluter ingenting, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Det var inte självklart att Sverige skulle till Tour de Ski. Landslaget hade valt att stå över de två sista världscuptävlingarna för 2020 på grund av rädsla för smittspridningen av coronaviruset.

Kan stoppa samtliga

Men Sverige valde att åka till Tour de Ski – ett beslut som Norge inte valde att göra, då mycket tyder på att nationen kommer hålla sig utanför tävlingar fram till VM i februari. Och nu har en stor rädsla besannats, då Linn Svahn har testats positivt för covid-19.

210106 Linn Svahn of Sweden after competing in the Women’s 10km classic technique pursuit on January 6, 2021 in Toblach. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Svenskan, som inledde touren med två vinster på två lopp men därefter haft det tyngre i spåren, har än så länge bara testats positivt på ett snabbtest, och det hela måste bekräftas via ett så kallat PCR-test.

Skulle även det vara positivt kan samtliga svenska åkare stoppas från tävlan under de tre återstående etapperna av touren.

– Just nu utesluter vi ingenting. Vi har en ständig diskussion kring det här nu. Vi har en beredskap för olika scenarior, säger Per ”Pliggen” Andersson till Aftonbladet.

”Ta det på största allvar”

De åkare som varit nära Linn Svahn under den senaste tiden har redan isolerats i väntan på nästa test. Vad som händer härnäst vet helt enkelt ingen ännu.

– Vi behöver sätta åkarnas medicinska säkerhet i första rummet. Vi måste göra en ordentlig utvärdering när vi vet vad som gäller. Vi har en ständig diskussion kring hur vi ska hantera den här situationen om det blir positivt eller negativt test. Jag har också en tät dialog med kollegor hur vi ska hantera det här. En oerhört svår fråga och det gäller att vara oerhört noggrann kring vilka beslut vi tar. Men det här är en infektion som vi måste ta på största allvar, säger Per Andersson.

210105 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km free technique interval start during Tour de Ski on January 5, 2021 in Toblach. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Fis själva kan inte ta några beslut kring om landslagen bör ställa upp eller inte, utan kan bara lyda till myndigheter. Skulle Italien bestämma att Sverige stoppas så är fallet så.

– Fis kan inte stå över myndigheterna. Myndigheterna här kan fatta beslut kring det svenska laget. Laget i sin tur kan inte göra mindre än vad myndigheterna bestämmer men de kan förstås göra mer, säger tävlingschefen Pierre Mignerey.

LÄS MER: Frida Karlssons klockrena svar på Instagram – efter otäcka skadesmällen på hotellrummet

Få våra nyhetsbrev!