Ebba Anderssons starka ord inför OS – det oroar henne mest: ”Jag har adrig varit med om något liknande”

Prognosen visar extrem kyla när vinter-OS går av stapeln i Peking.
Det är nytt för Ebba Andersson – men samtidigt ingenting som skrämmer henne.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

Tuffa väderförhållanden väntar deltagarna i vinterns stora mästerskap. Tävlingen kommer att avgöras över 1800 meters höjd över havet med extrem kyla, hårda vindar – och eventuell sandstorm(!) från Gobiöknen, nordväst om tävlingsorten.

Inte ett klimat det svenska medaljhoppet Ebba Andersson tävlat i tidigare.

”Lika för alla”

– Det kommer absolut bli något nytt för mig om det inträffar. Jag har aldrig varit med om något liknande, så jag vet inte vad som väntar i sådana fall. Samtidigt är det ju lika för alla, säger Andersson till SportExpressen.

Hon tillägger:

– Det gäller att ha med sig riktigt bra brillor!

Ebba Andersson, skidor
200217 Ebba Andersson of Sweden ahead of a training session on February 17, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_511

Ebba Andersson är ett av Sveriges största medaljhopp i längdåkningen. Stjärnan hade en framgångsrik fjolårssäsong där det bland annat blev flera bronsmedaljer i VM samt tog sin första seger i Ski Classics.

Och enligt statistikföretaget Gracenote tippas hon hamna på pallplatsen i vinters stora idrottshändelse i Peking.

Det tuffa väderklimatet ska inte få stå i vägen för det.

– Jag tänker inget på det alls, om jag ska vara ärlig. Jag har nog att tänka på andra saker och väljer att lägga mitt fokus och min energi någon annanstans än på eventuella sandstormar som skulle kunna dyka upp, säger hon.

Svenska landslaget är förberedda

Kylan, som beräknas till 12 minus grader i tävlingsorten Zhangjiakou är givetvis någonting som det svenska längdlandslaget pratat om inför mästerskapet.

– Det är klart att vi snackar om det. Man ska vara beredd på att det blir kallt och kärvt och inte komma dit och få en chock, säger herrarnas Jens Burman.

– Lite utmaningar ska vi väl ha, kommenterar Jens Burman om eventuell sandstorm under mästerskapet.

211007 Ebba Andersson, skidor, intervjuas av media under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 7 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

OS i Peking drar igång den 4 februari. Men snart får vi se våra svenska längdstjärnor i spåren igen. Om bara ett par veckor, i slutet av november, drar världscupen igång i finska Ruka.

LÄS MER: Linn Svahns ärliga ord – om omtalade draget efter stora floppen i VM: ”Folk kanske är förbannade…”

Få våra nyhetsbrev!