Linn Svahns ärliga ord – om omtalade draget efter stora floppen i VM: ”Folk kanske är förbannade…”

Linn Svahn floppade i VM – och nobbade media helt.
Nu berättar hon varför.
– Folk kanske är förbannade, säger hon i dokumentären ”Bäst när det gäller”.

Linn Svahn hade varit helt överlägsen i sprinttävlingar under två säsonger, och månaderna inför VM i vintras så vann hon i stort sett varenda tävling. Men inför det stora mästerskapet kom chockfallet. Svahn ramlade otäckt under en tävling i Ulricehamn, och axelskadan som hon drabbades av hämmade henne tydligt.

Ärliga orden

Svahn kom inte alls upp i nivå och åkte förvånande nog redan ut i semifinalen, och bara dagar senare så petades hon från sprintstafetten, och i stället var det Jonna Sundling och Maja Dahlqvist som fick köra hem ett guld till Sverige. Det blev inga fler tävlingar för Svahn under VM, och vad hon tyckte om det hela som utspelade fick ingen veta.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Linn Svahn valde nämligen att inte göra några intervjuer med media under mästerskapet, vilket ledde till en del diskussioner i Sverige. Men nu, i dokumentären ”Bäst när det gäller”, som sänds på SVT under hösten, pratar Svahn ut om sitt beslut.

– Folk kanske är förbannade för att jag inte ställde upp på några intervjuer, och att jag är dryg som inte pratar. Det kanske är dumt och egoistiskt och själviskt att inte vilja dela med sig. Men samtidigt är det en princip som jag vill hålla på, säger Linn Svahn i programmet, och fortsätter:

– Jag känner att jag måste få tillhöra mig själv – och inte tillhöra alla andra.

”Alla behöver inte veta det”

Men att Linn Svahn var plågad av sin axelskada råder det inga tvivel om.

– Jag tvivlade ju inte över att jag skulle vara bra på VM. Det trodde jag. Men var jag i sånt slag som jag borde varit? Nä…, säger Svahn, som fortsätter:

– Det värsta är att försöka hitta ursäkter till saker under VM. Jag var inte tillräckligt bra, men varför inte? Det vet jag kanske. Men alla behöver inte få veta det.

Linn Svahn, skidor
201128 Linn Svahn of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on November 28, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / XX0008

Linn Svahn ersätter även att hon gjorde rehab för sin axelskada – mitt under VM. Linn Svahn har fortfarande inte återhämtat sig från smällen i Ulricehamn, och under sensommaren kom beskedet att hon tvingas till operation. När hon är tillbaka är oklart, men förhoppningar finns om en OS-medverkan i början av nästa år.

LÄS MER: Norska jättekritiken mot egna landslaget(!) – efter avslöjandet som skakar hela skidvärlden: ”De är fega!”

Få våra nyhetsbrev!