Ebba Anderssons protest efter mäktiga VM-medaljtrippeln – vägrade ställa upp: ”Det är fånigt”

Sverige tog en mäktig trippel i U23-VM med guld, silver och brons.
Men efter loppet förväntades de svenska skidtjejerna ta bilder med ett segerskutt.
Något som guldmedaljören Ebba Andersson starkt protesterade mot, rapporterar SportExpressen.

Torsdagens 15 kilometer klassiskt i U23-VM blev en riktig svensksuccé. När våra blågula skidtjejer dominerade i spåren och vann både brons, silver OCH guld på distansen.

Ebbas protest

Allra först över mållinjen var Ebba Andersson som fick den ädlaste medaljen och bakom vann landslagskollegorna Moa Lundgren silver samt Emma Ribom brons. En riktig fullpott av våra svenska talanger.

Ebba Andersson, skidor
200303 På denna handout-bild från Svenska Skidförbundet ses Ebba Andersson och Emma Ribom jubla efter 10 km klassiskt vid Junior-VM i skidor den 3 Mars 2020 i Oberwiesenthal. Andersson vann och Ribom slutade på 3:e plats. Foto: Lukas Johansson / Skidförbundet / handout / BILDBYRÅN

Efter målgången firade medaljtrion ihop i målfållan och då kom också den inte alls överraskande frågan. När de ombads göra ett segerskutt inför fotograferna på plats.

”Det är fånigt”

Något som guldmedaljören Ebba Andersson protesterade starkt mot. Och vägrade ställa upp.
– Jag tycker det är lite fånigt att vi tjejer alltid ska göra det. Jag tror aldrig jag sett en segerbild där killarna tagit ett glädjeskutt, säger Andersson till SportExpressen efter guldloppet.
– Det är lite förlegat och uttjatat att vi tjejer alltid ska ta ett glädjeskutt efter målgång. Det har nästan blivit som en regel.

Ebba Andersson, skidor
200305 På denna handout-bild från Svenska Skidförbundet jublar Moa Lundgren (2:a), Ebba Andersson (1:a) och Emma Ribom (3:a) efter 15 km fristil för U23 vid Junior-VM i skidor den 5 Mars 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Lukas Johansson / Skidförbundet / handout / BILDBYRÅN

Men bilden blev ändå av med Andersson, Lundgren och Ribom som bjöd på ett glädjeskutt ihop. Och vems beslut det var att ta en sådan bild är dock oklart.
– Jag vet inte vad arrangören sa till tjejerna, men det var någon fotograf där som ville ta den där hoppbilden, säger Lukas Johansson, kommunikatör på svenska skidförbundet, som var på plats bland fotograferna.

U23-VM fortsätter i dag med stafetter. Men Ebba Andersson har nu lämnat mästerskapet för att istället återvända till världscupen och åka tremilen i Holmenkollen.

LÄS MER: Svenska talangens stora revansch – med svensk trippel på VM-pallen: ”Helt j*vla underbart!”