Ebba Anderssons nya succélopp – klättrar i totalen och har drömläge inför Tour de Ski-avslutningen

Missad pallplats.
Men Ebba Andersson har ändå all anledning att jubla.
Hon ligger nu tvåa i totalen – och har ett drömläge att ta hem Tour de Ski-totalen.

Mycket av snacket den här säsongen har handlat om Frida Karlsson, men under årets Tour de Ski är det en annan svenska, Ebba Andersson, som tagit över. Efter en svag start på säsongen, där resultaten inte var riktigt som hon hoppats på, så kom hon tvåa i Tour de Skis första distanslopp.

Viktiga sekunder

Hon följde upp det genom att komma fyra i tourens första masstart, och inför den näst sista etappen låg hon på en sjätteplats i totalen. Men distanserna som återstod passade Ebba Andersson på pappret, och i måndagens masstart, över 10 kilometer klassiskt, visade hon att det var en korrekt iakttagelse.

211229 Ebba Andersson of Sweden (second place) celebrates on the podium after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Andersson rivstartade och visade att hon ville göra ett lyft i totalen, och det blev snabbt en toppklunga där Andersson fick tampas med åkare som Krista Pärmäkoski och Heidi Weng. Om Andersson ville ha någonting med totalsegern att göra så behövde hon dessutom ta in många sekunder på Jessie Diggins, som är en erkänt bra klättrare, och som inför dagens distans låg cirka halvminuten före Andersson.

Rysare väntar

Ebba Andersson tog dessutom viktiga bonussekunder, och redan efter dryga halva loppet var hon förbi Diggins i totalen. Andersson hade dock svårt att skaka av sig toppklungan, och i en av de sista backarna så gjorde totalledaren Natalia Nepryaeva ett ryck, som ingen kunde svara på. Ryskan vann loppet, och Ebba Andersson blev fyra.

211205 Ebba Andersson of Sweden I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

En missad pallplats – men ändå en framgång för Ebba Andersson, som nu ligger tvåa i totalen. Med tanke på vilken klättrare svenskan bevisat att hon är, och att hon skapade sig en lucka till konkurrenter som Jessie Diggins, så har hon ett riktigt drömläge inför avslutningen på tisdagen. Hon behöver ta in dryga minuten på Nepryaeva, någonting som inte kan anses som omöjligt med tanke på vilket imponerande sätt som Andersson vann klättringen på i fjol.

LÄS MER: Calle Halfvarssons nya, ärliga ord – öppnar upp efter framgångarna i Tour de Ski: ”Det har varit jobbigt…”

Få våra nyhetsbrev!