Calle Halfvarssons nya, ärliga ord – öppnar upp efter framgångarna i Tour de Ski: ”Det har varit jobbigt…”

Flera år med svaga resultat och kritiken har haglat över Calle Halfvarsson.
Då hittade veteranen storformen under Tour de Skis andra fas.
– Det har varit jobbigt, säger han.

För några år sedan var Calle Halfvarsson ett av Sveriges största hopp inom längdskidåkningen. Men 32-åringen har varit ur form de senaste säsongerna, och inte hamnat på pallen i världscupen sedan november 2018.

Tunga starten

Därför har kritiken haglat över Calle Halfvarsson, som också vädrat missnöjet med sig själv öppet. Veteranen har inte fått det att stämma i spåren och har med åren sjunkit allt längre ned i resultatlistorna.

Svensken har testat på flera nya upplägg, som nya träningsformer och ändrat taktiken i sina lopp. Det har däremot inte gett någon vidare utdelning.

220101 Calle Halfvarsson of Sweden after competing in men’s sprint semi final during Tour de Ski on January 1, 2022 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson fick en tung på Tour de Ski-äventyret och lyckades inte ens slå sig in bland topp-30 under premiärdagarna i Lenzerheide dagarna innan nyårsafton. Men då fullkomligt exploderade svensken när den anrika tävlingen gick in i sin andra fas i tyska Oberstdorf.

Först en sjätteplats i 15 kilometer fristil, där svensken låg i ledning genom stora delar av loppet. Det följde han upp med en femteplats i sprint(!) på nyårsdagen.

– Jag har fått många glada meddelanden de här dagarna. Det är lite kul, det är nya tider nu. För några år sedan fick man inte jättemånga meddelanden när man slutade sexa och femma… Men det är kul att det finns många som bryr sig där ute, som hoppas och tror på en, säger han till Sportbladet.

”Har varit lite jobbigt”

Calle Halfvarsson har ännu inte säkrat sin plats i den svenska OS-truppen till Kina. Men allt talar för att veteranen nu kniper den sista platsen, och lär få ett positivt besked när Tour de Ski är i mål senare i veckan.

– Jag har också trott på mig själv, men att det skulle ta sådan här lång tid innan det lossnade. Det har varit lite jobbigt, säger 32-åringen.

211229 Calle Halfvarsson of Sweden in the mixed zone after the men’s 15 km during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

En som gått och väntat på att Calle Halfvarsson skulle lyfta är VM-guldmedaljören Devon Kershaw som kom med sylvass kritik mot svensken i helgen. Något Halfvarsson köper.

– Det var några ordentliga sågningar, men han har rätt. Det har varit för många lopp där jag presterat under min kapacitet. Varför? Det har jag ingen vidare bra förklaring till. Kanske att det har låst sig lite mentalt. Förra säsongen handlade det om överträning, säger Calle.

LÄS MER: Landslagsstjärnornas ärliga ord om Frida Karlsson – och ödesdigra beslutet: ”Nu måste hon fundera…”

Få våra nyhetsbrev!