Ebba Anderssons bekännelse – så trotsade hon sina föräldrar för att bli bäst i världen: ”Jag ska vara ärlig”

Ebba Andersson är vår nya svenska storstjärna i längdskidor.
Nu avslöjar 25-åringen hur hon trotsade sina egna föräldrar.
– Det var jag som kom hem en dag och sa det, berättar hon för Ljusdals-Posten.

När norska skiddrottningen Therese Johaug avslutade karriären så lämnade hon ett stort tomrum efter sig och en ledig plats på tronen som världens bästa längdskidåkare. Den stora frågan blev inte om en svensk skull ta den platsen utan vem av Frida Karlsson eller Ebba Andersson det skulle bli.

Ebbas storsuccé

I det allra första mästerskapet utan Johaug fick vi svaret under skid-VM 2023 i Planica. För då klev Ebba fram och visade hela skidvärlden sin stora talang och att hon är redo att ta över kronan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
230222 Ebba Andersson poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 22, 2023 in Villach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0515

25-åringen vann dubbla VM-guld och dubbla VM-brons och kröntes till VM-drottningen i Planica. Storsuccén var oerhört efterlängtad för Andersson som tog sitt allra första mästerskapsguld i karriären.

LÄS MER: Ebba Anderssons helt underbara svar till skidvärlden efter VM-succén – och orden om Johaug: ”Jag kontrar med…”

Trotsade pappan

Därmed har svenskan kammat hem sammanlagt 3 VM-guld, 1 VM-silver, 4 VM-brons, 1 OS-silver och 1 OS-brons genom åren och hon har fortfarande så många år kvar på världstoppen. Men själv känner hon inte av någon press på sig.
– Inte mer än den från mig själv. Jag vet varför jag åker skidor och tävlar och lägger så mycket tid och kraft på det som jag gör. Jag tycker det är roligast, oberoende av hur det går. Det är klart att det underlättar när det går bra, men i grund och botten tycker jag det är jättekul att träna och tävla, säger hon i en intervju med Ljusdals-Posten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
230304 Ebba Andersson of Sweden poses for a portrait with her two gold and two bronze medals for 30 km Classic Technique (gold), Skiathlon (gold), 10 km Free Technique (bronze) and 4 x 5km Relay (bronze) after the Medal ceremony for Cross Country Skiing during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0534

Men det hade kunnat bli helt annorlunda om inte Ebba Andersson trotsat sina egna föräldrar redan som nioåring. Både pappa Per-Ola Andersson och mamma Åsa Andersson har tävlat i längdskidor men det var inte alls en självklarhet att även dottern skulle börja åka.
– Det ska jag vara ärlig och säga; första gångerna i längdspåret var det kanske inte samma glädje som det är nu, säger hon med ett skratt i intervjun.

LÄS MER: Så mycket tjänade svenska VM-hjältarna – Frida Karlsson avslöjar vad Ebba Andersson ska köpa: ”En riktigt fet”

Anderssons ord

Istället var det mer slalom som intresserade Ebba under barndomsåren. Men en dag ändrades allt när Andersson bestämde sig för att byta riktning helt och gå vågrätt med skidorna istället för utför.
– De resonerade ”vill ni åka slalom då skjutsar vi er dit”. Det var jag som kom hem en dag, jag var nog i nioårsåldern, och sa ”nu ska jag börja gå på skidträningar”, berättar 25-åringen för lokaltidningen.

Ett beslut som pappan Per-Ola inte direkt jublade över. Som lärare på skidgymnasiet i Sollefteå vet han precis hur mycket som krävs för att nå långt inom längdskidor och vilken stor uppoffring det är.
– Han vet ju vad som krävs för att hålla på med skidor. Det är inte bara alla gånger. Nu skulle hans barn också börja. Jag tror han kände lite ”måste du?”, erkänner Ebba Andersson.

Just inför VM 2023 hade pappa Andersson en nyckelroll för att hjälpa till och bygga upp svenska skidstjärnan och pricka toppformen till mästerskapet. Ebba Andersson anslöt några dagar senare till landslagstruppen i Planica och valde hellre att stanna hemma i Sollefteå och träna individuellt med sin pappa – det blev verkligen guld värt.

Vad är din ärliga åsikt om Ebba Andersson? Dela artikeln och säg din åsikt!