Ebba Andersson om mardrömmen i skogen – räddades av Charlotte Kalla: ”Det var mycket tårar”

Svenska skidlandslaget fick ställa in höghöjdslägret på grund av corona.
Det uppskattar nog Ebba Andersson lite extra, som minns förra årets mardröm.
– Det var en väldig pina och det var mycket tårar, säger hon till Sportbladet.

Höghöjdslägret i Frankrike ställdes in på grund av coronavirusets utbrott och istället har svenska skidlandslaget nu samlats i Sollefteå. För att förbereda sig på bästa sätt inför den nya skidsäsongen.

Ebbas mardröm

Även om intervallpassen i Hallstabacken är tuffa är de ingenting jämfört med vad Ebba Andersson fick uppleva förra året. I podcasten ”Mellan himmel å skidspår” berättar landslagsåkaren om mardrömspasset i franska Font Romeu.

Ebba Andersson, skidor
200217 Ebba Andersson of Sweden ahead of a training session on February 17, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_511

Under ett två timmar långt löppass får både Andersson och skidkollegan Lisa Vinsa ont i magen. Redan efter en kvart känner Ebba av magen men hon fortsätter att springa och efter en timme blir det helt ohållbart.
– Det är som att magen knyter ihop sig, säger ”tack och hej nu är jag inte med på det här något mer”. Jag får sån fruktansvärd magknip så jag vet knappt hur jag ska kunna ta mig vidare. I hopp om att det ska gå över så sticker jag ut i skogen. Jag har taktiskt nog ändå tagit med mig lite toalettpapper. Så jag vinkar av er och säger att jag bara måste ut i skogen. Jag känner att det finns ingen annan utväg, berättar svenska landslagsåkaren i podden.

Kalla räddade

Resten av landslagsåkarna springer vidare men inser efter ett tag att Ebba Andersson inte kommer ikapp. Så Charlotte Kalla väljer att vända om för att leta reda på 23-åringen.

Charlotte Kalla, skidor
191130 Charlotte Kalla of Sweden looks detected after competing in the women’s 10 km classic during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_475

Sedan hittar Kalla en gråtande Andersson i skogen med svåra smärtor.
– Hon hade ju så ont. Jag försökte bara använda fantasin och hittade ledstolpar och allt möjligt för att underlätta. Där var det bäst att ringa på en buss till slut så att de slapp ta sig ner alla höjdmeter vi hade tagit oss upp, säger Kalla till Sportbladet när hon minns tillbaka till dramat.
– Jag var ganska sliten jag också från förmiddagens fartpass som vi hade kört. Vi körde ett träningsrace på rullskidbanan, men när man insåg vilken status det var på Ebba Andersson och Lisa Vinsa så insåg jag att det inte är mig det är synd om.

Till slut lyckas både Andersson och Vinsa ta sig till brytbussen efter mycket möda och stort besvär.
– Det var något som gick över lika fort som det dök upp. Det är lite kul att tänka tillbaka på hur hemskt det faktiskt var. Men just där och då var det inte särskilt kul, säger Ebba till kvällstidningen.
– Just där och då var det en väldig pina. Det var mycket tårar.

LÄS MER: Hårda domen: Anna Holmlund nekas ersättning för vård: ”Vi är förvånade”

Få våra nyhetsbrev!