Ebba Andersson och svenskornas klockrena svar till Norge – efter drömstarten på världscupen: ”De är…”

De svenska åkarna fick en smakstart på skidsäsongen när den drog igång på riktigt i finska Ruka.
Ebba Andersson tog hem segern under lördagens distanslopp före Frida Karlsson – och svenskorna passade då på att skicka en passning till de norska åkarna.
– De leder totalen, men vi leder medaljligan, säger Frida Karlsson till norska NRK.

Det blev en lyckad helg för svensk del i Ruka när skidsäsongen äntligen drog igång på riktigt. Under fredagen blev det dubbelt svenskt på pallen på damsidan, och helgen fortsatte sedan med segrar för både Ebba Andersson och Frida Karlsson i distansloppen.

”Tycker han är kaxig”

Ebba Andersson var givetvis nöjd med sin förstaplats under lördagens lopp.
– Det var en tuff strid som man kunde se, men det var bara att ge allt in mot mållinjen, säger Andersson till norska NRK efter segern.

Det skickades också en och annan gliring till varandra under helgen, precis som det ska vara när skidsäsongen är igång.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson
221127 Ebba Andersson of Sweden celebrates after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. FOTO: Johanna Wallen / BILDBYRÅN /

Den norske tränaren Stig Rune Kveen menade att de norska åkarna sover bättre om nätterna än vad de svenska gör, ett uttalande som svenskorna gav svar på tal på.
– Jag sov väldigt gott, så det är ingen fara. Jag känner mig trygg i det jag gör. De leder totalen, men vi leder medaljligan, säger Frida Karlsson.

Även Emma Ribom – som tog sin första världscupseger under fredagens sprint – gav svar på tal.
– Vi visar att vi är ett bra lag. Det råder det inga som helst tvivel om. Jag tycker att han är lite kaxig, säger Ribom till NRK om den norske tränarens utspel.

LÄS MER: Frida Karlsson brister ut i gapskratt av Petter Northugs oväntade ord om henne: ”Vad menar han med det!?”

Norge utanför pallen

Under lördagens lopp blev det som bäst en fjärdeplats för de norska åkarna, när Anne Kjersti Kalvå hamnade precis utanför pallen. Något som hon inte var särskilt nöjd med efter målgången.
– Jag är lite sur, det är så nära pallen. Men det börjar att närma sig, jag får försöka ta ett steg till nästa gång, säger hon.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anne Kjersti Kalvå
220102 Anne Kjersti Kalvå of Norway at a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. FOTO: Maxim Thore / BILDBYRÅN /

Tränaren Stig Rune Kveen passade sedan på att skicka en sista passning till svenskorna inför fortsättningen.
– Nu ser svenskorna att vi kommer att ha mycket med dem att göra framöver, det ger oss mycket motivation och självtillit.

LÄS MER: Peter Forsberg avslöjar skammen i början av karriären – öppnar upp om tuffa tiden: ”Jag hade behövt hjälp”