Duon Björn Ferry och Ola Bränholm sågas mitt under skidskytte-VM – hård kritik mot SVT: ”Meningslös”

Skidskytte-VM är i full gång i tyska Oberhof.
Sverige väntar ännu på sitt första guld men vid sidan av tävlingarna får nu SVT Sport utstå hård kritik.
”Det räckte för att man skulle gå ut i köket, rulla in sig i aluminiumfolie och försöka glömma/ångra att man över huvud taget slagit på tv:n”, skriver DN-krönikören Johan Croneman.

En vecka har gått av skidskytte-VM 2023 och det återstår ytterligare en vecka innan världsmästerskapet i tyska Oberhof summeras och alla medaljer delats ut. Hittills har det blivit tre medaljer för våra blågula representanter men vi väntar ännu på det första VM-guldet.

Kritik mot SVT

Hanna Öberg har bärgat VM-silver och Linn Persson tillsammans med Sebastian Samuelsson har var sitt VM-brons än så länge. Kvar återstår ett späckat schema med mängder av svenska medaljchanser i form av distanslopp, singelmixedstafett, vanliga stafetter och slutligen masstarterna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, Ola Bränholm, skidskytte
230210 Björn Ferry and Ola Bränholm, commentators of Swedish Broadcaster SVT, pose for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Men vid sidan av de svenska insatserna i spåren på på skjutvallen får nu de som rapporterar om vad som händer ta emot en stor skopa kritik. SVT Sports utsända har inte alls imponerat hittills – snarare tvärtom, om man frågar Dagens Nyheters erfarne krönikör Johan Croneman som nu kommer med svidande ord.

LÄS MER: Svenska krisdraget mitt i VM – nu kan Stina Nilsson blixtinkallas efter chockbeskedet: ”Helt förkrossad”

Sågar nu Ferry

Det är framförallt SVT-magasinet ”OB-tid” med kommentatorerna Ola Bränholm och Björn Ferry som får ta emot de mest hårda orden.
”Jag rev också mitt hår, om inte i förtvivlan så i förundran (milt uttryckt)”, inleder Croneman sin krönika på DN.
”Det var kanske inte tidernas kalkon, men garanterat topp-5 i sporttelevisionens historia och det räckte för att man skulle gå ut i köket, rulla in sig i aluminiumfolie och försöka glömma/ångra att man över huvud taget slagit på tv:n.”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
211113 Björn Ferry from SVT at the Biathlon season opening on November 13, 2021 in Idre. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0074

Men kritiken mot Ferry och Bränholm som kommentatorer under loppen är heller inte nådig.
”Björn Ferry är en kompetent och pålitlig expert, även om han står lite för nära laget ibland och har ’förståelse’ för både det ena och andra man som tittare inte ens vill ha förståelse för. Om Ola Bränholm har jag skrivit förut – och han är sig lik. Alltid oförställt överlycklig när en konkurrent till Sverige bommar, resten av tiden leker han hejaklacksledare. 2019 skrev jag om hur Ola Bränholm tycks se sig själv som en del av den centrala underhållningen i SVT:s skidskyttesändningar, och det gör han som sagt fortfarande. Det är inget personligt – han är bara fel man på fel plats”, fortsätter krönikören sin utläggning.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons revansch efter hjälp från Petter Northug(!) – grova utspelet i Norge: ”Spotta på honom”

Även SVT-kollegorna Helena Ekholm och Ola Ravald får ta emot en släng av kritiken från tv-krönikören.
”Helena Ekholm (bland annat två VM-guld och tre VM-brons) är givetvis en av ikonerna bakom skidskytteundret, men som expert är hon komplett meningslös. Hon håller tummarna och hoppas det skall gå bra för Sverige. Och om det inte gick i dag så går det nog bra i morgon. Heja. Den andre experten i studion denna första dag var Ola Ravald, som ingår i det svenska landslagsteamet. SVT-sporten har förmodligen lyckats lansera den minst kritiska VM-studion i historien. Grattis”, avslutar Johan Croneman sin krönika.

Håller du med om kritiken mot SVT Sport? Dela artikeln och säg din åsikt!