Drömbeskedet om Frida Karlsson – som gör att allt pekar på supersuccé i vinter: ”Det är väldigt sällsynt”

Frida Karlsson har haft problem med skador.
Men nu kommer ett drömbesked.
– Det är väldigt sällsynt för Frida Karlsson, säger hon själv.

Frida Karlsson har under flera år varit en av hela Sveriges största idrottsstjärnor, och trots sin unga ålder så har hon redan hunnit med att skörda stora framgångar. Karlsson har gjort storsuccé under två raka världsmästerskap och anses vara den som verkligen ska utmana Therese Johaug om titeln som världens bästa skidåkare.

Härliga beskedet

Men Karlsson har även varit rejält skadedrabbad och flera säsonger i rad nu har hon tvingats till flera oplanerade och oönskade uppehåll. Vissa har varit förenade med en hel del otur – som under Tour de Ski förra säsongen då en dörrkarm gick sönder då hon gjorde upplyft i den – men hon har utöver det haft ständiga problem med fötterna. Nu har det lokaliserats vad felen beror på – höga fotvalv – och nu kommer väldigt positiva besked.

210304 Frida Karlsson of Sweden poses for a portrait with her medals after a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Under våren och sommaren har hon jobbat och rehabat problemen för att lära sig att använda rätt muskler och det verkar ge effekt. Till SVT säger Karlsson att hon känner sig betydligt bättre.

– Idag känns det väldigt bra. Jag kommer inte ihåg senast jag hade ont någonstans och det är väldigt sällsynt för Frida Karlsson. Jag har alltid kämpat med smågrejer. Träningen rullar på väldigt fint. Det är jag glad och tacksam över, säger hon till SVT.

”Det är skitkul”

Att hon undvikit skavanker och sjukdomar tycks även ha gett resultat på träningen.

– Det är skitkul verkligen. Jag får så mycket större effekt av min träning nu jämfört med vad jag fått tidigare. Jag börjar också åka tekniskt mycket bättre. Det är en positiv spiral uppåt, säger hon.

210302 Frida Karlsson of Sweden celebrate after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Frida Karlsson berättar att hon även blivit bättre på att värdera när hon inte ska träna, och att hon lärt känna sin kropp bättre.

– Många gånger har man kanske tänkt att bita ihop är det smartaste att göra, men jag har fått en lite annan syn på det. Jag tänker att det svåra är att avvika från planen då man börjar känna något, det lätta är att bara bita ihop och köra enligt plan. Men då kanske man skjuter sig själv i foten, säger hon.

Det kan, med andra ord, bli en väldigt kul vinter för Frida Karlsson och svensk längdskidåkning, inte minst då det ju är OS i början av nästa år…

LÄS MER: Frida Karlssons ärliga ord om tuffa tiden utan pojkvännen William Poromaa: ”Det är tungt…”

Få våra nyhetsbrev!