Det ryska landslaget slår nu tillbaka – efter jättekritiken mot bilderna under VM: ”Det stör mig inte”

Alexander Bolsjunov kritiserades kraftigt efter sprintstafetten i VM.
Nu slår det ryska landslaget tillbaka.
– Det stör mig inte alls, säger längdchefen Jelena Välbe.

Alexander Bolsjunov har haft en rejält stökig säsong, med flera omtalade incidenter. Redan inför VM så hade han fått rejäl kritik då han under en världscupstafett hamnade i bråk med finländske Joni Mäki under ett upplopp, och han svingade då vilt med sin stav mot Mäki, och dundrade rakt in i honom efter målgång.

Enorm kritik

Han gick således en med en disciplinär varning till VM, och det går inte direkt att säga att han höll sig undan rubriker. Mest diskussion har det såklart varit efter femmilen, där Bolsjunov tog brons efter att ha fått sin stav sönderåkt av Johannes Kläbo på upploppet, varpå norrmannen fråntogs sitt guld. Men under mästerskapet hann även Bolsjunovs tränare gå ut med utspelet att Fis inte saltade banorna under 15 kilometersloppet bara för att sabotera för Bolsjunov.

Gleb Retivykh tröstas av Johannes Hösflot Kläbo. Foto: SVT Play

Och så var det ju även den enorma kritiken som stjärnan även fick efter sprintstafetten. Bolsjunov gjorde då en jätteinsats och skapade en rejäl lucka ner till Norge när han växlade över för sista gången, men lagkamraten Gleb Retivykh tappade och det blev till sist bara brons. När Retivykh åkte i mål så var han den enda av åkarna som inte gratulerades av sin lagkamrat. Bolsjunov sågs nämligen inte till i målfållan, vilket möttes av enorm kritik, bland annat från Maja Dahlqvist.

– Nej, det hade aldrig hänt i vårt landslag. Folk pratar mycket om att det skulle finnas intriger hos oss, men det stämmer liksom inte. Man kan bli förbannad på sig själv, men vi vill varandras väl och bästa hela tiden, sa hon.

”Finns ingen konflikt!”

Nu slår dock det ryska landslaget tillbaka mot kritiken – och längdchefen Jelena Välbe slår tydligt fast att det inte finns någon konflikt varken i laget eller mellan Bolsjunov och Retivykh.

– De kan skriva och säga vad de vill. För att vara ärlig så stör det mig inte ett dugg. Det finns ingen konflikt. Jag sa redan innan att Alexander Bolsjunov helst inte ville gå med Gleb i sprintstafetten, för att han har en tendens att vara lite passiv, och inte gå för det. Det är tydligt att Alexander är en helt annan typ av åkare. Men när loppet var färdigt så gick Alexander för att byta om, och hade inte tid att gå till målgången, och då tror alla plötsligt att det finns en konflikt, säger Välbe enligt Daglbadet.

210303 Alexander Bolshunov of Russia looks dejected after competing in the Men’s Cross Country Skiing 15 km Free Technique the FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Men någon konflikt ska alltså inte finnas.

– Vi har ingen konflikt och de har ingen konflikt! De pratade med pressen tillsammans, skrattade tillsammans och allt är fint. Jag tror att om man folk önskar att hitta någonting, så går det att skapa något av ingenting, säger Välbe.

LÄS MER: Ryska jätteutspelet – efter det nya norska försöket att ta tillbaka Kläbos guld: ”Om det händer är det dags för…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!