Ryska jätteutspelet – efter det nya norska försöket att ta tillbaka Kläbos guld: ”Om det händer är det dags för…”

Norge har överklagat beslutet att frånta Johannes Hösflot Kläbo VM-guldet i femmil.
Nu kommer ett rejält utspel i Ryssland.
– Då borde hela Fis ledning avgå, säger Bolsjunovs tränare.

VM:s avslutande femmil kunde inte ha blivit mer dramatisk. Den ryske storfavoriten och stjärnan Alexander Bolsjunov var i ledning på upploppet, men bakom sig hade han spurtexperten och sprintspecialisten Johannes Hösflot Kläbo, som skrällde rejält i kampen om medaljer.

Ryska utpelet

Kläbo och Bolsjunov låg så pass nära varandra på upploppet att Bolsjunovs stav gick sönder, och det ledde till att Kläbo kunde passera mållinjen först, och dessutom så hann ryssen bli passerad av Emil Iversen som blev tvåa – samtidigt som han själv bara blev trea. Ryssland valde dock efter loppet att lämna in en protest och fick rätt, då Kläbo efter rekordlånga överläggningar fråntogs VM-guldet.

Alexander Bolsjunov, skidor
210307 Alexander Bolshunov of Russia looks dejected after competing in the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 7, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0103

I går kom beskedet att Norge väljer att överklaga beslutet, och nu har Fis regelkommitté 72 timmar på sig att slutligen besluta sig för hur pallen för femmilen kommer att se ut. I Ryssland är det nervöst – och redan nu kommer Alexander Bolsjunovs tränare med ett utspel riktat mot Fis.

– Jag hoppas inte att Alexander förlorar silvret. Det handlar om regler och logik. Om det händer så är det dags för hela Fis ledning att avgå, säger Jurij Borodavko.

Fis svar

Pierre Mignerey, tävlingschef i Fis och en av personerna som tog beslutet i juryn i söndags, är även med och tar beslutet kring överklagan, men vill inte svara på utspelet.

– Ingen kommentar. Det här är ett pågående ärende, och vi får se vad beslutet till överklagan blir, säger han.

210307 Johannes Høsflot Klæbo of Norway and Alexander Bolshunov of Russia after the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 7, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Alexander Bolsjunov har inte uttalat sig sedan beslutet om överklagan, men var klart inte nöjd med sitt silver i söndags. Utfallet gjorde att ingen var nöjd – Iversen sa att han inte förtjänade guldet, Kläbo tyckte att han borde behållit det, och Bolsjunov tyckte ju att han skulle ha vunnit guldet om det inte vore för den brutna staven.

– Jag kan bara säga att vinnaren ska vara jag eller Kläbo. Inte Iversen. Det är inte ett bra avslut på den här dagen, sa han i söndags.

LÄS MER: Drömbeskedet: Här är öppningen som kan ge Stina Nilsson efterlängtad debut i världscupen

Få våra nyhetsbrev!