Den gången Gunde Svan stod för tidernas kupp – och smugglade in en två meter(!) lång stav till VM

Längdåkningen såg helt annorlunda ut på mitten av 80-talet.
Reglerna om vad som var tillåtet och inte var luddiga – och det försökte Gunde Svan utnyttja till max.
– De såg ut som fågelholkar, säger Gunde Svan.

Det är inte många idrottare i Sverige som kan mäta sig med Gunde Svan. Skidlegendaren var en av världens bästa längdåkare under sin tid som aktiv, och blev omåttligt populär hos de svenska folket för sin extrema vinnarskalle.

Mäktiga karriären

Genom sin karriär vann Gunde Svan fyra stycken guldmedaljer i OS, och hela sju stycken i VM. Det är inga många längdåkare i Sverige som har en liknande meritlista, och enligt flera är en av hela Sveriges bästa atleter alla kategorier.

Gunde Svan var aktiv mellan åren 1982-1991. Det var en helt annan tid inom den folkkäre sporten längdskidåkning. På den tiden fanns inte ens tanke om disciplinen sprint, och en stor majoritet av loppen åktes i klassisk stil då skate inte gick hem hos alla.

860220 Skidor, För-VM, Oberstdorf: Gunde Svan, Sverige på hotellet. © Bildbyrån

Inför VM i Seefeld 1985 var det enorm debatt i skidvärlden. Reglerna var otydliga om vad som var tillåtet eller inte. Till exempel ville många förbjuda skidvalla eftersom det gav fördel till de som hade bemästrat tekniken. Även den idag självklara skaten, fristil, var inte heller så populär. Och inför Seefeld gjorde arrangörerna allt för att stoppa åkare från att använda tekniken.

Det fanns inte självklara regler och det ville Gunde Svan utnyttja maximalt under VM-tävlingarna. Inför mästerskapet packade han ned en över två meter lång stav för att han märkt att han åker mycket snabbare i fristil med en sådan i stället för två kortare.

Gundes Kupp

– Staven kom som en överraskning. Han hade gömt den i sitt skidfodral, och det var ju en sådan snöpinne man sätter efter vägen som han målat svart. Dagen före VM tog han tillfället i akt och åkte ner på stadion med den, vilket så klart skapade stort tumult, säger den före detta journalisten Christer Ulfbåge till Café.

– Jag gjorde staven själv för att det inte skulle läcka ut, jag tordes inte prata om den med mina leverantörer. Den såg ganska riktig ut, jag hade stylat till den så att den skulle se bra ut, säger Gunde Svan själv och fortsätter:

– Idén kom när jag var ute och paddlade i forsen och upptäckte att jag hade mer kraft i händerna när jag paddlade med en paddel. Det var själva grundidén. Jag trodde det skulle gå som bäst när det gick fort, men upptäckte snabbt att det var mer effektivt i backarna eftersom man hävde sig upp och fick bra fart av det.

Gunde Svan berättar att han dagen innan VM startade tog staven till stadion och tränade med den. Det fick konkurrenterna att höja på ögonbrynen.

– Jag glömmer heller aldrig ryssarna: de såg ut som fågelholkar när jag kom susande ner mot stadion. De hade laddat på annat håll som vanligt, och trodde att alla hade sådana där stavar och började fråga om de också fick använda en lång stav, men det var ju bara jag, säger han.

Gunde Svan erkänner sedan att hela kuppen med att eventuellt åka med den långa staven var att knäppa regelkommittén på näsan. Men det hela slutade med att han inte fick använda den.

– Jag hade kollat regelboken, det stod inget om stavlängd. Delegaterna var på plats och var på hugget gällande det här med skate och klassiskt, så de tog beslut samma kväll jag hade dykt upp med staven, säger han och fortsätter:

– Sanningen är att jag var för dåligt förberedd med den där staven, så jag hade nog inte vågat köra med den ändå.

LÄS MER: Den gången Gunde Svan blev fullkomligt synad – och hans tankar fick hela globen att gråta av skratt

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!