De sju orden om Frida Karlsson – som fick Therese Johaug att gå i taket i flera månader: ”Blev helt svart”

De sju orden om Frida Karlsson – som fick Therese Johaug att gå i taket i flera månader: ”Blev helt svart”

Frida Karlsson hade precis besegrat Therese Johaug.
Då fick hennes tränare ord stjärnan att gå i taket.
”Det blev helt svart”‚ skriver Johaug i sin nya bok.

Det är klassiska svenska idrottsbilder. Under Holmenkollens klassiska tremil så räknade alla med en säker Therese Johaug-seger. Hon har knappt förlorat på distansen under sin karriär, och på hemmaplan förlorar hon än mer sällan. Men den norska festen skulle förstöras av en svensk, ung stjärna.

Johaugs tokilska

Under loppet fick Johaug råd av sitt vallateam att inte byta skidor. Det gjorde dock Karlsson, och det skulle bli kostsamt för norskan. Karlsson åt upp avståndet, och åkte i kapp på upploppet och vann sitt allra första världscuplopp. Therese Johaug kunde förlora, och efteråt var hon rasande. Hon kände sig i bra form, men det taktiska draget av det norska vallateamet sänkte henne.

211204 Frida Karlsson of Sweden celebrates after Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 4, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

I sin nya bok utnämner hon det hela som ett av karriärens värsta ögonblick. Och ännu värre blev det när den norska damtränaren Ole Morten Iversen kom in och gjorde Johaug rasande med sju, känsliga ord.

”Ole Morten kom till vallabussen och hävde ur sig: ’Det var bra för sporten att Frida vann’, då höll det på att bli helt svart för mig”, skriver hon.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar nya genidraget – som ska ge storsuccé i vinter: ”Kan fortfarande bli mycket bättre”

Tränarens svar

Johaug skriver att hon fortfarande är sur över loppet och det som hände, men Ole Morten Iversen slår ifrån sig, och menar att det troligtvis inte var han som Johaug var arg på.

– Vad gäller min kommentar så var hon nog otroligt besviken. Hon kände nog att kommentaren var riktad mot henne, men det var inte så det var menat. Det är flera som kommit med liknande kommentarer, men det som är speciellt är att det är en norsk landslagstränare som säger det, säger han till Dagbladet.

211205 Therese Johaug of Norway I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Han menar att han har förståelse för att Johaug var – och är – irriterad, men menar att hans uppgift är större än att bara tänka på enskilda åkare.

– Jag känner Therese väl, och jag tror på det. Det irriterar henne nog fortfarande. Det var så solklart, hon skulle bara vinna. Hon missade segern på en vallamiss. Och så får hon kommentaren av mig som hon kanske tolkar på ett annat sätt än det är menat. Men det åket minns hon nog än, och känner nog inte så bra kring det, och så min kommentar på det. Det får jag stå för, säger han.

LÄS MER: Linn Svahns ärliga ord – avslöjar nu hårda kravet från landslaget inför återkomsten: ”Det är förståeligt…”