Därför skrev svenska laget historia med stafettsegern – aldrig hänt tidigare: "Känner sig odödlig"

Därför skrev svenska laget historia med stafettsegern – aldrig hänt tidigare: ”Känner sig odödlig”

Den svenska stafettsegern var inte bara ohotad. Den var dessutom historisk. För första gången någonsin har de svenska skiddamerna nu vunnit två världscupstafetter i rad.

– När man är i så bra slag så känner man sig odödlig, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson var med och säkrade dagens stafettseger för svensk del. Arkivbild.
Frida Karlsson var med och säkrade dagens stafettseger för svensk del. Arkivbild.

Världscuphelgen i tyska Oberhof har blev en rejäl svensk framgång. Efter fredagens sprintsuccé med tre svenska pallplatser och därefter Frida Karlssons vinst på masstarten över 20 kilometer var avslutningen lika formidabel.

I mål var det svenska laget (Linn Svahn, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Jonna Sundling) 17 sekunder före tvåan Tyskland.

– När man är i så bra slag så känner man sig odödlig, det är så kul när det klaffar och kroppen svarar. Vi har starka kort på varje sträcka och tänker att vi ska utnyttja varje sträcka, säger Frida Karlsson till Viaplay.

Rejäl lucka

Hon tog över efter Linn Svahn som gick ut först och de båda kunde ge Sverige en rejäl lucka inför närmaste konkurrenten Tyskland. Efter att Ebba Andersson hållit upp avståndet kunde Jonna Sundling gå ut på slutsträckan med över en minuts försprång. Det som då såg ut att bli en överlägsen seger blev dock tidvis spännande för den tyska hemmapubliken när Victoria Karl stod för en av loppets bästa individuella insatser. Men avståndet var för stort för att helt kunna hämtas upp.

– Det var en lättnad att komma över mållinjen och att jag lyckades hålla bort Karl som åkte som en kanon.Jag kunde ändå behålla lugnet hyfsat och se var hon var, säger Sundling till Viaplay om sin tyska konkurrent.

Den svenska segern är historisk. För första gången har Sverige vunnit två världscupstafetter i rad efter att tidigare under säsongen tagit hem segern i Gällivare.

– Det är alltid prestige i stafett och det visar bara hur starkt lag vi har, kommenterar Frida Karlsson.

Norskt fiasko

Lika stor som den svenska framgången var, lika mörkt var det för Norge. I förra världscupstafetten missade man en pallplats för första gången sedan 2007 och nu blev det bara en femteplats, efter bland annat Sveriges andralag som slutade fyra.

Det är den sämsta norska placeringen sedan 2006 och tidsmässigt har man aldrig i en stafett varit så långt bakom det vinnande laget.

– Först och främst vill jag be hela Norge om ursäkt. Jag kände mig som en hamster i ett hjul och kom ingenstans, säger Austgulen Fosnæs till Viaplay.

TT NYHETSBYRÅN